“Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ”: Ο ΜΑΡΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ| Πρεμιέρα: 1η Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης

“Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ”:

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης θα κάνει ο Μάριος Ιορδάνου την 1η Απριλίου με τη νέα του παράσταση “Ο Κρητικός”, η οποία εν συνεχεία, στις 5 Απριλίου θα ανέβει στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού, που ανεβαίνει πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Στις 16 Απριλίου η παράσταση θα ανέβει στη Ζάκυνθο, την πατρίδα του ποιητή υπό τη διοργάνωση του Δήμου Ζακύνθου.

 

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, η οποία θα κινείται στο ίδιο ύφος με το εξαιρετικά επιτυχημένο σε Βερολίνο, Αθήνα, Ζυρίχη και Παρίσι “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…”, για τον Νίκο Καζαντζάκη, συνδυάζοντας θέατρο, ποίηση, φιλοσοφία, χορό, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις. Το ποίημα “Ο Κρητικός” συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος και η Θεία Κωμωδία.

 

Μέσα από τον “Κρητικό”, ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας, την προσφυγιά. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

 

Υπόθεση: Μετά την Κρητική Επανάσταση, όσοι επιβίωσαν επιβιβάστηκαν σε πλοία για να σωθούν. Οι Τούρκοι όμως πυρπόλησαν και βούλιαξαν τα πλοία τους και οι περισσότεροι χάθηκαν στη θάλασσα. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Σκηνοθεσία/ Μουσική διασκευή και σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης

Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ντάλας

Προβολή / Επικοινωνία: BrainCo S.A.

 

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

 

Παρασκευή 1 Απριλίου – Καθεδρικός Ναός της Ζυρίχης

 

Τρίτη 5 Απριλίου – Αίθουσα Καλλιτεχνών, Μόναχο

 

Σάββατο 16 Απριλίου – Ζάκυνθος

 

 

 

Φορείς:           Saint Peter’s Cathedral,

Akrotheama griechische kultur gruppe,

Kunstlerhaus,

Ίδρυμα Παλλάδιον,

Κρητικός Σύλλογος Μονάχου,

Λ. Ε. Γραφείο Μονάχου,

Ακαδημία Ντίλιγκεν.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s