ΥΠΝΟΣ Project (Hypnos Project)| 18 Απριλίου – 19 Ιουνίου 2016 | Εντός και εκτός Στέγης

ΥΠΝΟΣ Project

(Hypnos Project)


18 Απριλίου – 19 Ιουνίου 2016 | Εντός και εκτός Στέγης

Ξύπνα! Ώρα για Ύπνος Project!

Το Ύπνος Project υπόσχεται να μας ανοίξει τα μάτια για όλες εκείνες τις ώρες της ζωής μας που δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας;

Ένα project που θα σας κάνει να βρείτε ή να χάσετε τον ύπνο σας.

 

Δείτε έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από το 19o αιώνα έως σήμερα, σε χώρους που δεν περιμένατε.

Κοιμηθείτε ένα βράδυ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.
Χορέψτε σε ολονύχτιο pyjama party.

Μάθετε για τη στέρηση ύπνου σε συνθήκες κράτησης.

Ξαπλώστε σε μια κλινική ύπνου μέσα στη Στέγη.

Αναζητήστε σε προσόψεις κτιρίων της Αθήνας γνωστά και άγνωστα κοιμώμενα πρόσωπα.

Δείτε ταινίες με θέμα τον ύπνο στον 24ωρο κινηματογραφικό μαραθώνιο.

Πάρτε μέρος σε συζητήσεις για τα όνειρα, την αϋπνία, το θάνατο και την ανάσταση.

 

Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από έκθεση σημαντικών έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Επίσης, συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση περιοδική έκδοση.

Το Ύπνος Project αναπτύσσεται στο κτίριο της Στέγης επί της Λεωφόρου Συγγρού, στο κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αμαλίας, και σε άλλους γνωστούς και άγνωστους χώρους της Αθήνας.

Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του Ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με τη συμβατική έννοια του όρου– αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. Εκείνο το τμήμα για το οποίο πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, που πιστεύουμε πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία.

Γιατί στον ύπνο αποκαλύπτεται ό,τι θεωρούμε κρυφό και απωθημένο μας εαυτό, αλλά στον ύπνο επίσης γίνεται ο άνθρωπος σώμα ευάλωτο. Στη δραστηριότητα του ύπνου φανερώνεται η μηχανική της ερωτικής ζωής, αλλά στις διαταραχές του ύπνου αποτυπώνονται τα όρια του κοινωνικού σώματος. Μια σειρά νέων τεχνολογιών μετατρέπουν το υπνοδωμάτιο σε ένα καινούριο είδος χώρου εργασίας. Η συνεχής περιστολή του ύπνου και η ατέρμονη διαστολή της ανθρώπινης εργασίας αποσυνθέτουν τη σημασία της αναζωογονητικής απόσυρσης και φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά από σύγχρονες μορφές βιοπολιτικής και κοινωνικού ελέγχου. Ταυτόχρονα, ο δημόσιος ύπνος, από συστατικό στοιχείο του υπαιθρισμού και της απελευθέρωσης του ανθρώπινου σώματος στο φυσικό περιβάλλον, γίνεται η πολλαπλασιαζόμενη πληγή του πολιτικού και κοινωνικού χώρου στην πόλη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το Ύπνος Project συγκροτείται γύρω από αυτή ακριβώς τη ριζικά διαφορετική συνθήκη της ετερότητας και του ψυχικού τόνου του ύπνου. Ο έρωτας και ο δίδυμος αδελφός του ύπνου, ο θάνατος, κατέχουν δεσπόζουσα θέση στον κεντρικό ιστό της εκδήλωσης, γύρω από τον οποίον αρθρώνονται μια σειρά από δίπολα, με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο: ύπνος/θάνατος, έρωτας/φύλο, κανονικότητα/διαταραχή, εργασία/ανάπαυση, ταυτότητα/ετερότητα, πραγματικότητα/όνειρο, ορθολογικό/ανορθολογικό, πνευματικότητα/ιατρικοποίηση, παράδοση/νεωτερικότητα, αντικείμενο/επιτέλεση.

Υπό αυτήν την έννοια, το Ύπνος Project επιχειρεί να διερευνήσει τις διαπλοκές και την περίμετρο των πολλαπλών συσχετίσεων, ανατρέποντας μια σειρά από στερεότυπα γύρω από την ιστορική συγκρότηση της νεωτερικής κουλτούρας στην Ελλάδα και των σχέσεών της με το σύγχρονο. Φέρνει έτσι μαζί αριστουργήματα της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 50 Ελλήνων καλλιτεχνών, μοιρασμένα στους δύο χώρους.

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Νίκος Καναρέλης, Ζήσης Κοτιώνης, Ντόρα Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χριστόδουλος Παναγιώτου (περφόρμανς), Νάνα Σαχίνη, Κώστας Σαχπάζης, Ίρις Τουλιάτου, Μάτση Χατζηλαζάρου.

Στέγη: Λουκία Αλαβάνου, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Απόστολος Γεωργίου, Νικόλαος Γύζης, Ορέστης Δαβίας, Νικόλαος Δραγούμης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Μάρκος Ζαβιτζιάνος, Γιώργος Ιακωβίδης, Νίκος Καναρέλης, Απόστολος Καραστεργίου, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Άρης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Παναγιώτης Λουκάς, Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Φίλιππος Μαργαρίτης, Γιάννης Μόραλης, Mπία Ντάβου, Κοσμάς Ξενάκης, Δημήτρης Ξόνογλου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άννα Παπαέτη, Νεκτάριος Παππάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Δημήτρης Πικιώνης, Θεόδωρος Ράλλης, Νάνα Σαχίνη, Γεράσιμος Στέρης, Εύα Στεφανή, Θανάσης Τότσικας, Γιάννης Τσαρούχης, Φυτά, Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτρης Χαρισιάδης, Μάτση Χατζηλαζάρου.

Στις δράσεις του Ύπνος Project συμμετέχουν οι: Αδαμάντιος (Teranga Beat), Amateurboyz, Μάρθα Ανδρίτσου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πατρίσια Απέργη, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Κωνσταντίνος Γεμενετζής, Σοφία Γεωργοβασίλη, Σπύρος Γιανναράς, Μαρίνα Γιώτη, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Diotima, Θάνος Eλευθεράκος, Yun-Peng Zhao, Coti K, Kafka, Kissing Strangers, Chris Kontos, Τρύφωνας Κουτσουρέλλης, Βίκυ Κυριακουλάκου, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Laternative, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, Βασίλης Λύκος, Ίρις Λυκουριώτη, Δήμητρα Μακρυνιώτη, Όλγα Mανέτα, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Mr. Z, Pierre Morlet, Blondie.g.d., BOCADA, Dany Nobus, Βασίλης Νούλας, Constant Dice, Ελισάβετ Ξανθοπούλου, Αργύρης Ξάφης, Tάσος Παλαιορούτας, Αργύρης Πανταζάρας, Αποστολία Παπαδαμάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπανικολάου, Ιωάννα Παππά, Constance Ronzatti, Αλέξια Σαραντοπούλου, Franck Pierre Charles Chevalier, Chevy, Χαρά Σειρά, Κώστας Σολδάτος, Κυριάκος Σπύρου, Roubini Stagouraki, Κώστας Τζημούλης, Χαρά Τσέκου, Yparxei Provlima Amalia, Ηλίας Φραγκούλης, Felizol, Παύλος Φυσάκης, Γρηγόρης Χατζάκης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

 

Με το Ύπνος Project, την κεντρική έκθεση, τις παράλληλες δραστηριότητες, τις performances, τα κείμενα και τις συζητήσεις, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εξετάζει από μια οικεία, όσο και ανοίκεια πλευρά τα φυσικά, κοινωνικά και πολιτικά όρια του σώματος.

 

Σύλληψη: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή

Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: FLUX – office Εύα Μανιδάκη – Θανάσης Δεμίρης

 
Κεντρική έκθεση | Εγκαίνια: 18 Απριλίου 2016 | 20:00

Εικαστική έκθεση με 75 έργα τέχνης στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης και στο κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Λ. Αμαλίας 56). Η έκθεση συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

 

Περφόρμανς από τα ΦΥΤΑ | 18 Απριλίου | Στέγη
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από τα ΦΥΤΑ, βασισμένη στην κοίμηση και αφύπνιση του Έθνους και της Γλώσσας του.

Μέσα από μια διαδικασία ομαδικής ύπνωσης, οδηγούν το κοινό σε μια κατάσταση έκστασης/σύνδεσης με το εθνικό ασυνείδητο. Σε αυτή τη συνθήκη όλα είναι πιθανά: τα αρχέτυπα, οι προπάτορες, οι ευεργέτες, οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι ματαιώσεις και οι θρίαμβοι του Έθνους παρελαύνουν και διεκδικούν όσα θεωρούν πως τους ανήκουν. Το κοινό καλείται να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα που κατοικούν στους εφιάλτες και στις ονειρώξεις του μέχρι που στο τέλος μια νέα μέρα ξημερώνει και δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Περφόρμανς του Χριστόδουλου Παναγιώτου | 23-24 Απριλίου, 20:00 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Με αφορμή ένα ανέβασμα του κλασικού έργου μπαλέτου Η Μπαγιαντέρα, το 1991, το οποίο χορογράφησε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ενόσω η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν δραματικά, η περφόρμανς-διάλεξη του Παναγιώτου με τίτλο Dying on Stage (Πεθαίνοντας πάνω στη σκηνή) αποτελεί ένα στοχασμό πάνω στην αδυναμία θεατρικής αναπαράστασης του θανάτου. Διερευνώντας διάφορους κυριολεκτικούς, μεταφορικούς και συμβολικούς θανάτους, ο καλλιτέχνης εξετάζει τη φαύλα σχέση μεταξύ του θεατή, του ηθοποιού και των χαρακτήρων που παγιδεύονται στη δράση.

Με τη συμμετοχή του χορευτή Jean Capeille και του συνθέτη και πιανίστα Κυριάκου Σπύρου.

Το Dying on Stage έχει παρουσιαστεί προηγουμένως, μεταξύ άλλων, στη Seprentine Galleries (Λονδίνο), στην Performa 15 (Νέα Υόρκη) και, πρόσφατα, στο Centre National de da Dance (CND) του Παρισιού, μετά από πρόσκληση του Jérôme Bel (Lab Bel).

Είσοδος ελεύθερη
Περφόρμανς από την ομάδα Nova Melancholia |

7-8, 14-15, 21-22 & 28-29 Μαΐου, 21:00 | Γαλαξία & Σφιγγός

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia.

\

Κατάλληλο άνω των 18 ετών

 

Το σύντομο αφήγημα του Georges Bataille «Ο νεκρός» γράφεται κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και απηχεί τη φρίκη των γεγονότων. Ο Εντουάρ, ο αγαπημένος της Μαρίας, είναι νεκρός. Η Μαρία θα περάσει μια παραληρηματική νύχτα –σαν σε όνειρο- και θα πεθάνει την αυγή. Η παράσταση αρχίζει με την εικόνα μιας γυναίκας που κείτεται γυμνή στο κρύο πάτωμα. Από το σώμα της ξεκινάει μια γραμμή από περιττώματα. Στο βάθος του χώρου, ψηλά, ένας άντρας καπνίζει σιωπηλά στο μισοσκόταδο. Ένα ραδιόφωνο του κρατάει συντροφιά. Παρελαύνουν στρατιώτες, φαντάσματα, ερεθισμένοι νεαροί, ένας παραμορφωμένος νάνος. Η Μαρία χάσκει με ανοιχτές όλες τις οπές του σώματός της. Παραδίνεται στην υπερβολή και στην έκσταση. Γυμνή, κάθιδρη από τη φρίκη, κοιμάται κι ονειρεύεται. Το όνειρό της είναι γελοίο, πρόστυχο. Όλη νύχτα η Μαρία προσπαθεί να φτάσει στο θάνατο.

 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας

Εικαστική επιμέλεια: Κώστας Τζημούλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου

Παίρνουν μέρος: Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Κώστας Τζημούλης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

 

Στην παράσταση ακούγεται το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Η Μαρία» μελοποιημένο από τον Β. Νούλα.
Διάρκεια: 1 ώρα

Εισιτήρια: Κανονικό 7€

Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 5€

ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 3€

Επιμέλεια έκθεσης και περφόρμανς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

 

 

Δράσεις Ύπνος Project

 

Διαλέξεις και συζητήσεις | 12 Απριλίου, 19:00 | Μικρή Σκηνή

Στο πλαίσιο του Ύπνος Project, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες προσεγγίζουν τρεις βασικές θεματικές: την αϋπνία, τα όνειρα και το θάνατο.

Συμμετέχουν οι: Κώστας Γεμενετζής, Κώστας Σολδάτος, Χαρά Τσέκου

Συντονισμός: Αμάντα Μιχαλοπούλου

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Κλινική Ύπνου | 19-23 Απριλίου & 6-10 Μαΐου | Στέγη
Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Ύπνος Project, θα λειτουργήσει κλινική ύπνου για 10 ημέρες, όπου θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Η κλινική ύπνου λειτουργεί σε συνεργασία με τη γιατρό-πνευμονολόγο Μάρθα Ανδρίτσου, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Η καταγραφή των σωματικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου θα πληροφορήσει τους συμμετέχοντες για τα εξής: στάδια του ύπνου, αν υπήρχαν όνειρα, αν υπήρχε καλή οξυγόνωση, πόσες άπνοιες έγιναν.

Η συμμετοχή στην κλινική ύπνου είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με email στο foh@sgt.gr και δηλώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας).

 

Diotima Quartet | 20 Απριλίου, 21:00 | Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (πλ. Καρύτση 8, Αθήνα)

Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima θα παρουσιάσει στον Παρνασσό ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Ύπνος Project. Θα ακούσουμε το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux (1916-2013) και το Métamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (1923-2006). Τέλος, ένα έργο που σηματοδότησε την αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op. 4, του Arnold Schönberg (1874-1951), ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο όμως σε ποίημα του R. Dehmel.

 

Yun-Peng Zhao: βιολί

Constance Ronzatti: βιολί

Franck Pierre Charles Chevalier: βιόλα

Pierre Morlet: τσέλο

Χαρά Σειρά: βιόλα

Βασίλης Λύκος: τσέλο

 

Κανονικό: 7 €

Ζώνη ΤετARTης / 10 – 15 – 18 €

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 – 12 – 15 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 – 11 – 14 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

 

«Αποχαιρετισμοί», διάλεξη της Χριστιάνας Γαλανοπούλου | 7 & 8 Μαΐου, 20:00 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Ακολουθώντας τις Κοιμώμενες κόρες στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου τους, η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, σε κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων, υφαίνοντας μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Διαλέξεις και συζητήσεις | 9 Μαΐου, 19:00 | Μικρή Σκηνή

Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση

Συντονισμός & Επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου

Ομιλητές: Σπύρος Γιανναράς, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, Ίρις Λυκουριώτη, Δήμητρα Μακρυνιώτη

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Κινηματογραφικός μαραθώνιος Let’s (not) go to sleep | 13 & 14 Μαΐου, 22:00 | Μικρή Σκηνή

Για 24 ώρες παρουσιάζονται, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέμα του ύπνου.

Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκούλης

 

Ο Ηλίας Φραγκούλης επέλεξε μια σειρά δεκατριών ταινιών που καλύπτουν πλήρως ένα κανονικό 24ωρο. Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό μαραθώνιο, ένα είδος δοκιμασίας για τον θεατή, που δεν τον προκαλεί να… αποκοιμηθεί στο κάθισμά του, αλλά του προτείνει να αντιμετωπίσει το θέμα από την πιο τρομακτική του πλευρά, την πιο αστεία ή μέχρι και την πιο φαντασιακά ονειρική. Εσύ πόσες ώρες νομίζεις ότι μπορείς να αντέξεις… χωρίς ύπνο;

 

Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ / THE NIGHT OF THE HUNTER (1955)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τσαρλς Λότον

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ / INVASION OF THE BODY SNATCHERS (1956)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντον Σίγκελ

FIGHT CLUB (1999)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Φίντσερ

ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΡΟΖΜΑΡΙ / ROSEMARY’S BABY (1968)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρομάν Πολάνσκι

ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ / THE BABADOOK (2014)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζένιφερ Κεντ

ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ / IT FOLLOWS (2015)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

WAKING LIFE (2001)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ

ΣΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ: Η ΤΑΙΝΙΑ / SHAUN THE SHEEP MOVIE (2015)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρκ Μπέρτον, Ρίτσαρντ Στάρζακ

Ο ΥΠΝΑΡΑΣ / SLEEPER (1973)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γούντι Άλεν

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ / THE LITTLE DEATH (2014)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζος Λόσον

SLEEPING BEAUTY (2011)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζούλια Λι

ΙΣΤΟΡΙΑ 52 (2008)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξης Αλεξίου

12 ΠΙΘΗΚΟΙ / 12 MONKEYS (1995)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τέρι Γκίλιαμ

 

Ενιαίο εισιτήριο για όλη τη βραδιά 7€

Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 5€

ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 3€

 

 

 

Six d.o.g.s pyjama party | 14 Μαΐου, 00:00 | Σε όλους τους ορόφους της Στέγης

Σε όλους τους ορόφους της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα, περισσότεροι από 20 dj’s συμμετέχουν σε ένα αξέχαστο μεταμεσονύχτιο pyjama πάρτι.

 

Theater Stage:

Αργύρης Ξάφης

Μιχάλης Κωνσταντάτος

Ιωάννα Παππά

Γρηγόρης Χατζάκης

Σοφία Γεωργοβασίλη

 

00:00-01:00: Σοφία Γεωργοβασίλη

01:00-02:00: Αργύρης Ξάφης

02:00-03:00: Ιωάννα Παππά

03:00-04:00: Μιχάλης Κωνσταντάτος

04:00-05:00: Γρηγόρης Χατζάκης

 

Silly Stage:

BOCADA

Laternative

Blondie.g.d.

Roubini Stagouraki

Δημήτρης Παπαϊωάννου

 

00:00-01:00: Δημήτρης Παπαϊωάννου

01:00-02:00: Roubini Stagouraki

02:00-03:00: Blondie.g.d.

03:00-04:00: Laternative

04:00-05:00: BOCADA

 

Club Stage:

Amateurboyz

Chris Kontos

Felizol

Chevy

Kissing Strangers

 

00:00-01:00: Chevy

01:00-02:00: Chris Kontos

02:00-03:00: Felizol

03:00-04:00: Kissing Strangers

04:00-05:00: Amateurboyz

 

Curiosity Stage:

Kafka

Constant Dice

Αδαμάντιος (Teranga Beat)

Yparxei Provlima Amalia

Mr. Z

 

00:00-01:00: Yparhei Provlima Amalia

01:00-02:00: Kafka

02:00-03:00: Αδαμάντιος (Teranga Beat)

03:00-04:00: Mr. Z

04:00-05:00: Constant Dice

 

Stegi Stage:

Τα ονόματα θα ανακοινωθούν σύντομα

 

Διάρκεια: μέχρι τα ξημερώματα

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Διαλέξεις και συζητήσεις | 16 Μαΐου, 19:00 | Μικρή Σκηνή

Όνειρα

Μια συζήτηση με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και διευθυντή του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Polysomnogarden | 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου | Ευρυδάμαντος & Γαλαξία

Τα ιατρικά δεδομένα από την κλινική ύπνου θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικής εγκατάστασης της Μαρίνας Γιώτη, όπου τα στάδια του ύπνου θα μετουσιωθούν σε ένα μεταβαλλόμενο εικαστικό περιβάλλον με ήχους από τον Coti K, φώτα, προβολές και κινητικά γλυπτά.

H συγκεκριμένη εγκατάσταση, με τίτλο Polysomnogarden, εμπνευσμένη από την ιατρική και τη νευροεπιστήμη, θα αποτυπώσει τον ανθρώπινο ύπνο ως μια ρυθμική και αισθητηριακή εμπειρία. Προσομοιάζοντας τα στάδια του ύπνου και την υπνική συμπεριφορά των οργάνων, τα κύματα του εγκεφάλου, οι κινήσεις των ματιών και των μυών, η καρδιά, και η αναπνοή μετατρέπονται σε φως, ήχο, βίντεο, και κίνηση εντός ενός παράδοξου εσωτερικού κήπου.

 

Σχεδιασμός ήχου: Coti K

Προγραμματισμός αυτοματισμών εγκατάστασης: Θάνος Eλευθεράκος

Επιστημονική υποστήριξη: Χαρά Τσέκου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Διαμόρφωση χώρου: Όλγα Mανέτα

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη | 29 Μαΐου, 22:00 | Κεντρική Σκηνή

Ένα ολονύχτιο βιωματικό δρώμενο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τη χορογράφο και υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση, Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη.

 

Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη δημιουργεί μία βιωματική περφόρμανς ύπνου, με πρωταγωνιστές την Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και 50 καλεσμένους-θεατές. Οι θεατές θα μυηθούν στα μυστικά της σκηνικής αντίληψης, πίνοντας το τσάι τους στο φουαγιέ. Κατόπιν, θα οδηγηθούν στον περιστασιακό χώρο του ύπνου, στην Κεντρική Σκηνή, από ένα «μυστικό» μονοπάτι .Θα διαλέξουν το στρώμα τους, θα δράσουν, θα συμπράξουν, θα διαβάσουν τα όνειρά τους (ή τα όνειρα άλλων).

Ανάλογα με τα ερεθίσματα, θα κληθούν να επιλέξουν σκηνικές δράσεις, δημιουργώντας το δικό του έργο ο καθένας, παρατηρώντας ταυτόχρονα το συνολικό αποτέλεσμα που δημιουργούν όλοι μαζί, με τις αποφάσεις τους.

Θα δουν την Κεντρική Σκηνή να ζωντανεύει με μια σκηνοθετημένη σύνθεση μουσικής, φώτων και λειτουργίας των στοιχείων του θεάτρου και θα περάσουν σε μια υπερβατική κατάσταση του νου. Τέλος, θα κοιμηθούν πάνω στο θεατρικό «σανίδι», συνδέοντας την περιστασιακή συνειδητότητα με την κατάσταση του ύπνου.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη άλλοτε θα λειτουργεί επικουρικά και άλλοτε θα προσαρμόζεται στις δράσεις των καλεσμένων, ενώ από την ώρα του ύπνου και μετά θα εξελίσσεται σύμφωνα με τα στάδια του ύπνου. Το πρωινό ξύπνημα έρχεται από το φως της Σκηνής και ο πρωινός καφές συνοδεύει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.

 

Η βιωματική περφόρμανς The Theta Series σηματοδοτεί τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, με την παραστασιακή δράση και τον ύπνο, με τη θεατρική πράξη και τη φαντασία.

 

* Theta waves state: το πρώτο στάδιο εισόδου στην ονειρική κατάσταση στη διάρκεια του ύπνου.

 

Διάρκεια: μέχρι το πρωί (οι συμμετέχοντες θα πάρουν πρωινό)

Κανονικό: 15€

Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 12€

ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 10€

 

 

Φωτογραφικές προβολές σε κτίρια της Αθήνας | 18 Απριλίου – 19 Ιουνίου

Καλλιτέχνες φωτογραφίζονται από τον Παύλο Φυσάκη την ώρα που κοιμούνται και οι φωτογραφίες τους θα προβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, σε κτίρια σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

 

 

HYPNOS issue

Το Ύπνος Project πλαισιώνεται από μια δίγλωσση ανεξάρτητη έκδοση ευρείας κυκλοφορίας με θέμα τον ύπνο. Ακαδημαϊκοί, ειδικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν με πρωτότυπα κείμενα το θέμα του ύπνου, ο καθένας από τη δική του πλευρά, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό και πρωτότυπο ανθολόγιο, στο οποίο η κοινωνιολογία συνυπάρχει με τις στρατιωτικές σπουδές, η αρχιτεκτονική με την κλασική φιλολογία, το διήγημα με την προσωπική μαρτυρία.

 

Στο Hypnos issue γράφουν οι: Δήμητρα Βογιατζάκη, Βασιλική Κόκκορη, Simon Critchley, Ηλίας Μαγκλίνης, Παναγιώτης Μένεγος, Joanna Bourke, Σοφία Νικολαΐδου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Άννα Παπαέτη, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Δημήτρης Παπανικολάου, Ματίνα Πασχάλη, Άρης Σαραφιανός, Patti Smith, James Stavridis, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης, Θοδωρής Χιώτης.
Ευχαριστίες:

Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας

Μουσείο Μπενάκη

Τμήμα Ιστορικών αρχείων

Τμήμα Φωτογραφικών αρχείων

Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δ. Παπαγεωργόπουλου, Εθνική Ασφαλιστική

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Υπουργείο Πολιτισμού

Μιχαλαριάς Αrt

Συλλογή Alpha Bank

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

ΑΣΚΙ, Αρχεία Σοσιαλιστικής και Κοινωνικής Ιστορίας

ΕΛΙΑ, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 

 

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Λ. Αμαλίας 56

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

 

Από 18 Απριλίου έως 19 Ιουνίου 2016

 

Ωράριο έκθεσης στη Στέγη: Καθημερινά 12:00-21:00

Ωράριο έκθεσης στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56): Τετάρτη – Παρασκευή 12:00-20:00 & Σάββατο-Κυριακή 11:00-15:00

 

Εισιτήρια στην έκθεση

Κανονικό: 5€

Μειωμένο / Φίλοι / Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 3€

ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / 2η επίσκεψη / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 2€

Παιδιά έως 10 ετών: Δωρεάν

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
•    ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

 

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG1527/

Με την υποστήριξη

 

«Η COCO-MAT κατασκευάζει κορυφαίας ποιότητας χειροποίητα κρεβάτια, φυσικά στρώματα και κομψά έπιπλα για κατοικίες και ξενοδοχεία. Με τη σοφία της Φύσης ως πηγή έμπνευσης και οδηγό μας, δημιουργούμε από το 1989 πρωτοποριακά προϊόντα ύπνου, φτιαγμένα από τα καλύτερα φυσικά υλικά. Το συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο καταστημάτων μας αγγίζει τα 100 σημεία πώλησης σε 16 χώρες παγκοσμίως. Όραμά μας είναι να προσφέρουμε ονειρεμένο ύπνο σε όσους κοιμούνται στα στρώματα και τα κρεβάτια μας. Κάθε φορά που κι εσείς ξυπνάτε χαρούμενοι, έχοντας απολαύσει τον ύπνο σας, το όραμα αυτό πραγματώνεται»

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s