Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι κακοί κλέβουν| Σεμινάριο με τον Thomas Verstraeten από την ομάδα FC Bergman| Κινητήρας

Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι κακοί κλέβουν

Σεμινάριο με τον Thomas Verstraeten από την ομάδα FC Bergman

Η θεατρική ομάδα FC Bergman προσπαθεί να δημιουργήσει παραστάσεις σα μια βουβή συμφωνία εικόνων που φτάνουν αισίως σε όλες τις αισθήσεις. Ελπίζουν ότι μιλούν μια γλώσσα που πηγαίνει πέρα από την πνευματική κατανόηση, μια γλώσσα που πηγαίνει κατευθείαν στα βαθύτερα ένστικτα. Στις πρόβες ακολουθούν πάνω κάτω την ίδια διαδικασία. Ξεκινούν με ένα δραματουργικό πλαίσιο και σκηνογραφία και στη συνέχεια δημιουργούν εικόνες πολύ διαισθητικά. Οι εικόνες αυτές συγκεντρώνονται μετά σε ένα γραπτό σενάριο. Σε ένα τελευταίο στάδιο συνεχίζουν την πρόβα επεξεργάζοντας τις σκηνές ώστε να γίνουν αληθινές.

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στις πρακτικές και δραματουργικές πτυχές της δημιουργίας εικόνων και πώς αυτές συγχωνεύονται σε ένα σενάριο. Πώς μπορούν να δημιουργηθούν αφήγηση και πλοκή, χωρίς γραπτούς διαλόγους; Πώς και πόσο και  πρέπει να διαβάζεται μια εικόνα; Ως σημείο εκκίνησης για τη φαντασία μας, θα ασχοληθούμε με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου.

Ένα σεμινάριο για περφόρμερς, ηθοποιούς και όλους όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν θέατρο ξεκινώντας από την ερώτηση: υπάρχει αυθεντικότητα/ πρωτοτυπία στο θέατρο;

Ο Thomas Verstraeten (1986), που πέρυσι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο Αθηναϊκό κοινό, σπούδασε Θέατρο για τρία χρόνια στο πρώην Studio Herman Teirlinck στην Αμβέρσα και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Καλών Τεχνών από το Sint-Lucas. Ως μέλος της ομάδας FC Bergman, εμφανίστηκε στο “De rotsebreker” στο Scheld’Apen τον Απρίλιο του 2008 και μια εβδομάδα αργότερα στο “Voorproef op fragmenten van een Nieuwe Wereld” στο κέντρο τεχνών Μόντι. Τον Σεπτέμβριο του 2009 η παράσταση “Wandelen op de Champs-Elysées…”  της ομάδας FC Bergman έκανε πρεμιέρα στο Handelsbeurs στην Αμβέρσα και το 2010 επιλέχτηκε να παρουσιαστεί στο Dutch Theatre Festival. Για το φεστιβάλ Kleppers της Αμβέρσας, ο Thomas δημιούργησε το έργο 300 el x 50 x 30 el el (2011) και την τριλογία Terminator (2012) με την ομάδα FC Bergman. Το 2013 έκανε την παράσταση Van den vos με τους FC Bergman στο Toneelhuis.

Δουλεύοντας ατομικά, ο Thomas κάνει παραστάσεις και βίντεο σε δημόσιους χώρους που, σε συνδυασμό με την προσέγγισή του ως σκηνοθέτης θεάτρου, μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινα, σχεδόν τελετουργικά πρότυπα συμπεριφοράς. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι τα εξής: Moving Things, Nachtasiel, Pont Roi Baudouin, Floating Orchestra, The paradox of Pierre Menard, Re-enactments: seekers of fame and fortune κ.ά. Έχει κάνει εκθέσεις σε διάφορα μέρη (Brakke Grond in Amsterdam, Monty ABN, Scheld’Apen, Extra City, Middelheimmuseum και CC Strombeek-Bever) ενώ την περίοδο 2014-2015 δημιούργησε το έργο Het land Nod (Η Γη του νεύματος) με την ομάδα FC Bergman στο Toneelhuis.

Πότε: 7-8/5/2016, 15.00-20.00
Κόστος: 60 €
Δηλώσεις συμμετοχής: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com

Επιπλέον, ο Thomas θα δώσει δύο διαλέξεις:

«Ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες καουμπόηδες. Δεν τους συναντάς έξω πια ούτε τους βλέπεις σε διαφημιστικές πινακίδες οδηγώντας στην εθνική οδό. Αλλά στο Time Life, δούλευα με επτά ή οκτώ περιοδικά, και η Marlboro είχε διαφημίσεις σχεδόν σε όλα. Κάθε εβδομάδα, έβλεπα ένα και έλεγα: «Ω, αυτό είναι δικό μου. Σας ευχαριστώ.» Σαν ρακοσυλλέκτης.

Richard Prince

Αν όλα έχουν ήδη γίνει, και η πρωτοτυπία δεν υπάρχει πια, πώς μπορούμε εμείς, ως καλλιτέχνες, να ασχοληθούμε με αυτό; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της πρώτης διάλεξης, την Παρασκευή 6/5/2016. Και ποιός είναι ο ρόλος του θεατή; Ποιά είναι η σχέση με το υλικό που σας εμπνέει; Μία διάλεξη για το θάνατο του συγγραφέα και την αναγέννηση του αναγνώστη.

Στη δεύτερη διάλεξη, την Κυριακή 8/5/2016, θα εξηγήσει πώς προέκυψε το έργο της ομάδας FC Bergman. Η FC Bergman είναι μια ομάδα θεάτρου με έδρα την Αμβέρσα που αποτελείται από έξι ηθοποιούς / καλλιτέχνες. Από το 2007 η εταιρεία δημιουργεί παραστάσεις αναγνωρισμένες εντός κι εκτός Βελγίου. Οι παραστάσεις χαρακτηρίζονται από εικόνες μεγάλης κλίμακας, σκηνογραφία σε μεγάλα μέρη και τη διερεύνηση χρησιμοποιώντας κινηματογράφιση στο θέατρο. Θα διηγηθεί την ιστορία της FC Bergman, βασιζόμενος στο αρχείο φωτογραφιών και βίντεο  (οπτικοακουστικό υλικό από πρόβες, περιοδίες, παραστάσεις που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ…). Πώς είναι να δουλεύεις συλλογικά, ποιά η επιρροή του επαγγελματισμού στη δουλειά της ομάδας και η αυτονόμηση της σκηνογραφίας.

Πότε: Παρασκευή 6/5/2016 και Κυριακή 8/5/2016 στις 21.00
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Κρατήσεις θέσεων στο 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com

 

 

Κινητήρας-Artistic Network for Performing Arts

Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη

Τηλ: 2109248328

info@kinitiras.com

www.kinitiras.com

Facebook page: Kinitiras

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s