Ο NEON και το New Museum παρουσιάζουν το IdeasCity Αθήνα | Ανοιχτό Συνέδριο στις 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ο NEON και το New Museum παρουσιάζουν το IdeasCity Αθήνα

·        Ανοιχτό Συνέδριο στις 24 Σεπτεμβρίου 2016

  • Σαράντα συμμετέχοντες από 11 χώρες, επιλεγμένοι μεταξύ 1400 αιτήσεων, θα συμμετάσχουν σε ένα πενθήμερο πρόγραμμα στην Αθήνα που θα κορυφωθεί με το ανοιχτό συνέδριο

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το New Museum Νέας Υόρκης συνεργάζονται στη παρουσίαση του IdeasCity Αθήνα τον Σεπτέμβριο, της διοργάνωσης που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της Lisa Phillips, Διευθύντριας Toby Devan Lewis του New Museum και συν-ιδρύτριας του IdeasCity, και τη βαθιά γνώση του ΝΕΟΝ πάνω στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας, το IdeasCity Αθήνα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης.

Έχοντας ως βάση τις συζητήσεις και συνεργασίες που ξεκίνησαν στο Ντιτρόιτ, το IdeasCity θα εστιάσει στην Αθήνα μέσα από δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις: τη ροή ανθρώπων και τη ροή κεφαλαίων. Η Αθήνα, ως βασικός γεωγραφικός κρίκος στην αλυσίδα της συνεχώς διευρυνόμενης προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή προορισμό, ένα μέρος που ενσωματώνει την ελπίδα και την επιβίωση, έναν τόπο όπου δημιουργούνται νέες πραγματικότητες.

Το IdeasCity Αθήνα, με επικεφαλής τον Joseph Grima, Διευθυντή του IdeasCity, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19-24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών, το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάλογα σε χώρο φιλοξενίας και εργασίας.

Περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες συνυπάρχουν για 5 μέρες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την Αθήνα και ανταλλαγής απόψεων. Το πενθήμερο εργασιών ολοκληρώνεται με ένα ολοήμερο συνέδριο ανοιχτό στο κοινό.

Σε συνέχεια της ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής, το IdeasCity Αθήνα έλαβε περισσότερες από 1.400 αιτήσεις από 44 χώρες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 40 συμμετέχοντες. Στη διάρκεια του πενθήμερου προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εργάζονται συλλογικά πάνω σε διασταυρούμενους τομείς όπως κοινοτική δραστηριοποίηση, τέχνη, design, τεχνολογία, και την πρακτική εφαρμογή τους στην πόλη.

Οι συμμετέχοντες του IdeasCity Αθήνα θα ζουν και θα εργάζονται στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, μετατρέποντάς το σε ένα πολυλειτουργικό εργαστήριο πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί χώροι ύπνου έχουν σχεδιαστεί από τον Thomas Lommee και η διαμόρφωσή τους για το IdeasCity Αθήνα έγινε υπό την καθοδήγηση του ίδιου και της σχεδιάστριας Αντιγόνης Λέντζος, μέσω workshop.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές που έχουν σχέση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη χάραξη πολιτικής, τον αστικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι Yašar Adanalí, John Akomfrah, Sophia Al-Maria, Tania Bruguera, Ναντίνα Χριστοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης, Rosanne Haggerty, dream hampton, Γιώργος Πρεβελάκης, Nick Srnicek, Hito Steyerl, Pelin Tan. Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.

Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

Το IdeasCity είναι μια συμμετοχική, αστική και δημιουργική πλατφόρμα που βασίζεται στην αρχή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ουσιαστικές για την μελλοντική βιωσιμότητα των πόλεων. Αυτή η διεθνής πρωτοβουλία προσφέρει ένα forum για σχεδιαστές, καλλιτέχνες, ανθρώπους της τεχνολογίας και φορείς χάραξης πολιτικής για να ανταλλάξουν ιδέες, να καθορίσουν προκλήσεις και να προσελκύσουν την ενασχόληση του κοινού. Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από τη Lisa Phillips, Διευθύντρια Toby Devan Lewis του New Museum, και την Karen Wong, Υποδιευθύντρια του New Museum. Το IdeasCity έχει πραγματοποιήσει διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Σάο Πάολο, Κωνσταντινούπολη, Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη

Το IdeasCity ενώνει ειδικούς και επαγγελματίες από τους χώρους της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του αστικού σχεδιασμού, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της αστικής διακυβέρνησης και καλλιεργεί τις συνεργασίες μεταξύ τους.

Για περισσότερες πληροφορίες

neon.org.gr

ideas-city.org

http://www.athensconservatoire.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s