ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ | Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας | 13 & 14 Οκτωβρίου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ

Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

 

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν, στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2016 και σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ζακύνθου (της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή) και της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας πραγματοποιείται για πρώτη φορά Φεστιβάλ, με σκοπό να τιμηθεί ο Εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και ως στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και τη συνεργασία τους προκειμένου να παραχωρηθεί στην πρωτεύουσα χώρος, που θα ονομαστεί πλατεία Διονύσιου Σολωμού και στον οποίο θα στηθεί αδριάντας για τον Εθνικό Ποιητή της χώρας.

Το Φεστιβάλ θα έχει ως κεντρικό γεγονός την παράσταση “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)“, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, ενώ συνεχίστηκε στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο, όπου ο Σολωμός έγραψε τον Εθνικό Ύμνο και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αισχυλείων. Τον Ιανουάριο του 2017 αναμένεται να παρουσιαστεί και στο Παρίσι. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με ομιλία του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κύριος Παύλος Κολοκοτσάς και ο Ποιητής και Καθηγητής Παγκόσμιας Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Σαιντ Λούις, Νίκος Παναγιωτάρας. Επίσης, στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ζακύνθου και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Μανώλιες”.

 

 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

Ώρα Έναρξης: 20:00- 20:30

Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας, κύριο Διονύσιο Κονιτόπουλο

Ομιλία Δημάρχου Ζακύνθου, κύριου Παύλου Κολοκοτσά

Ομιλία Καθηγητή Νίκου Παναγιωτάρα

 

 

20:30- 21:40  Θεατρική Παράσταση: “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)”

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό, επιθυμώντας να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους μετά την Κρητική Επανάσταση να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό μη θέλοντας να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να τη σώσει.

 

Γενική είσοδος παράστασης: 12 ευρώ / Μειωμένο (ΑΜΕΑ, ΟΑΕΔ, Φοιτητικό): 10 ευρώ

Προπώληση: 10 ευρώ

  • gr και viva spots
  • Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας “Ο Άγιος  Διονύσιος” ( Δεληγιώργη 24, Αθήνα)

 

21:40- 22:15 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ζακύνθου

                          Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μανώλιες

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s