Caravan Project _ Μεταξουργείο | 14 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου | Οι νέοι φίλοι, η νέα οικογένεια _ αντί πρόσκλησης εθελοντών

Caravan Project _ Μεταξουργείο

14 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου

 

Οι νέοι φίλοι, η νέα οικογένεια _ αντί πρόσκλησης εθελοντών

caravan-isimeria-afisa-page-001

Από 14 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου σταθμεύουμε στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο και αναζητούμε ανθρώπους, που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας και να εμπλακούν ενεργά στις δράσεις μας, συμβάλλοντας στην οργάνωση και υλοποίησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας είναι:

 

Εκπροσώπηση του Caravan Project

Ο δημιουργικός πυρήνας της δράσης μας φωλιάζει στην αλληλεπίδραση με το κοινό. Το Caravan Project δεν είναι ένα μονοτερματικό πολιτιστικό προϊόν αλλά ένας χώρος για διάδραση, διάλογο, εμπλοκή και συνδημιουργία. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις δράσεις μας και τις περιβάλλουν είναι εκείνοι που τους τελικά τους προσδίδουν ιδιαίτερα νοήματα. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η ενθάρρυνση των επισκεπτών του χώρου για συμμετοχή.

 

Εκπροσωπώντας την ομάδα και το έργο του Caravan Project και με εφαλτήριο την πολυμεσική έκθεση στο μεγάλο yurt, καλείστε να συνομιλήσετε με τον επισκέπτη για να  τον μυήσετε στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών, στο ταξίδι και την περιπλάνηση αλλά και στη σημασία της διάσωσης και της διάδοσης ανείπωτων ιστοριών.

 

Προετοιμασία χώρων & Υποστήριξη Ροής Κοινού

Τα yurt είναι αρχαία νομαδικά καταφύγια των λαών της κεντρικής Ασίας. Ακόμα και στη σύγχρονη εκδοχή τους, η οργανικότητα της κατασκευής τους και η ιδιαίτερη αίσθηση που δημιουργείται στο εσωτερικό τους, είναι χαρακτηριστική. Oι χώροι αυτοί απαιτούν προετοιμασία και αρμονικούς χειρισμούς για την υποδοχή του κοινού στις μουσικές εκδηλώσεις, τις ανοιχτές διαλέξεις, τις προβολές ντοκιμαντέρ και τις κοινοτικές δράσεις που θα φιλοξενήσουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Στηρίζοντας την ομάδα μας θα έχετε την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τα yurt μαθαίνοντας πως αρμολογούνται, πως συντηρούνται και πως μπορούν να προσαρμόζονται στην φιλοξενία διαφορετικών εκδηλώσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού.

 

Συμμετοχή στις Κοινοτικές Δράσεις

Οι δράσεις αυτές έχουν το χαρακτήρα μιας ανοιχτής συνομιλίας μεταξύ ατόμων από τις ντόπιες κοινότητες (π.χ. μετανάστες, Ρομά, Αμέα) και του φιλοξενούμενου καλλιτέχνη/ ερευνητή, που θα τους οδηγήσει από κοινού σε δημιουργικές διαδικασίες, ενεργητικής εμπλοκής. Οργανικός πυρήνας αυτών των δράσεων είναι η συλλογική άρθρωση εμπειριών και βιωμάτων από κοινότητες που εγκλωβίζονται στην αφάνεια μέσα απο τη δημιουργία και την ανάδειξη κοινωνικών δυναμικών, συλλογικών και ατομικών ταυτοτήτων.

 

Η εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τις δράσεις μας θα πραγματοποιηθεί  λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια. Για κάθε τομέα δράσης θα υπάρξει αντίστοιχα μία συνάντηση για την οποία θα ενημερωθείτε μέχρι τις 12/10/2016.

 

 

 

 

Την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://www.caravanproject.org/symmetoxi/ypostirixi/

 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project

www.caravanproject.org

 

Ακολουθήστε το Caravan Project

facebook.com/caravanproject.org

https://www.facebook.com/groups/1758089161070880/

twitter.com/caravanproject_

instagram.com/caravanproject

ta9a0188-2

Ο Κόσμος του Caravan Project  –  Γίνε μέλος της ομάδας που κλείνει το οδοιπορικό της στο Μεταξουργείο!

Γράφει η Μαριλένα Βασιλειάδου, εθελόντρια στο Caravan Project στη Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψα το Caravan Project μέσα από τις σελίδες ενός free press στη Θεσσαλονίκη. Ίσως να μην προχωρούσα καν στην ανάγνωση του άρθρου αν δεν είχε κεντρική φωτογραφία ένα yurt (μογγολική σκηνή). Τί κάνει ένα yurt στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης; αναρωτήθηκα. Το άρθρο ήταν στην ουσία μία μικρή εισαγωγή για το τί εστί Caravan Project και ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες της συμπρωτεύουσας, για εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις της πολυμεσικής τους έκθεσης.

Το Caravan Project είναι ένα οδοιπορικό κινηματογραφιστών και καλλιτεχνών, που τα τελευταία πέντε χρόνια, ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, για να γνωρίσουν τους ανθρώπους της · τους πραγματικούς ανθρώπους της, με τον αφιλτράριστο λόγο, αντισυμβατική σκέψη και αληθινό βλέμμα, απαλλαγμένοι από  τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα και τον άκρατο υλισμό. Οι ιστορίες παρουσιάζονται στον κόσμο μέσω της εικόνας. Οι κινηματογραφιστές της ομάδας, αόρατοι παρατηρητές ενός μονόλογου· ο μονόλογος του πρωταγωνιστή κάθε ιστορίας…Ο Γιάννης, ο τυφλός ψαράς από τη Χίο, ο καραβομαραγκός Παπόριας, που ενώνει τη Γη με τη Θάλασσα χάρη στη τέχνη του, η Σαμπιχά, μια γυναίκα από τη φυλή των Ρομά που μάχεται για αποδοχή σε μια κοινωνία διακρίσεων, είναι μια κλεφτή ματιά μόνο, στις ιστορίες που θα δει και θα ακούσει κανείς στον κόσμο του Caravan Project.

«Eίναι κάτι μαγικό, δημιουργικό και μυσταγωγικό. Κάτι που βγαίνει μέσα από την καρδιά και την ψυχή όσων συμμετέχουν σ´ αυτό. Και αυτό το καταλαβαίνει κανείς με το που μπαίνει στα δύο ζεστά και φιλικά yurt. Αυτό ακριβώς ένιωσα κι εγώ. Μέσα σε ένα μήνα γνώρισα τις ιστορίες του Caravan, τους ανθρώπους του. Ταξίδεψα μέσα από τις φωτογραφίες, τις αφηγήσεις και τα ντοκιμαντέρ σε όλα τα μέρη από όπου πέρασε το καραβάνι. Δημιούργησα ιστορίες με τους μαθητές στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Οδήγησα για πρώτη φορά στη ζωή μου βανάκι και ήταν σαν να πετάω. Κι όμως πέταξα. Πέταξα σε νέα όνειρα, σε νέες φιλίες. Το Caravan Project για μένα είναι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων» – Μαρία Σ.(εθελόντρια- εκπαιδευτικά προγράμματα, έκθεση)

Μην είσαι θεατής. Οι αλλιώτικοι κόσμοι δημιουργούνται μόνο με συλλογικότητα και προσπάθεια. Το Caravan Project δεν είναι μια άψυχη έκθεση φωτογραφιών και προβολών, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μέσα από τη συμμετοχή ανθρώπων, που αγκαλιάζουν το εγχείρημα και συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του. Η σχέση εθελοντών-μόνιμων μελών δεν έχει περιορισμούς. Όλοι  γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του Καραβανιού, συν-ταξιδιώτες και συν-δημιουργοί.

«Η αγάπη μου για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο με ώθησε στο να συμμετάσχω στο εργαστήριο «Σεκάνς» του Χρήστου Καρακέπελη και του Στρατή Βογιατζή. Γεμάτη γνώσεις, εμπλούτισα το μυαλό μου με εικόνες , ήχους και φυσικά ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που σκέφτονται και ονειρεύονται σαν εμένα. Τι εργαστήριο μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να βγω για πρώτη φορά στον δρόμο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και να κινηματογραφήσω, μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω. Έτσι μου δόθηκε απλόχερα μέσω του Caravan η ευκαιρία να πω και γω μια ιστορία και να παρουσιάσω μέσα απ’ το γυαλί του δικού μου φακού, τον κόσμο με τον τρόπο που τον αντιλαμβάνομαι.» Πηνελόπη Μ. (εθελόντρια)

Η ομιλία δημιουργεί θόρυβο, η επικοινωνία κατανόηση…Όπως προανέφερα, η έκθεση δεν είναι μια απλή παρουσίαση του πενταετούς οδοιπορικού του Caravan. Αντιθέτως λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο, που θέλει να μάθει περισσότερα για το project ή διέβη τυχαία και θέλει να μοιραστεί μια ιστορία, ένα προσωπικό βίωμα ή λέξεις που τον ενέπνευσαν… Ο ρόλος των εθελοντών στο κομμάτι της επικοινωνίας μέσα στον χώρο της έκθεσης, είναι καταλυτικός: μέσα από την επικοινωνία χτίζονται ανθρώπινες σχέσεις όχι μόνο με τους επισκέπτες αλλά και μεταξύ εθελοντών. Τα yurts έγιναν το δεύτερο σπίτι μας για έναν ολόκληρο μήνα και εθελοντές-συντελεστές του Caravan μία μεγάλη, δημιουργική οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος Β., η Βασιλική Τ.,η Μαρία Σ., η Δήμητρα Θ., η Λήδα Κ. είναι μερικοί από τους εθελοντές που έδιναν κομμάτι της ψυχής τους, καθημερινά, στο project. Δεν ξέρω αν μας προσέφερε μεγαλύτερη ικανοποίηση το να επικοινωνούμε με άτομα που γνώριζαν από παλιά το οδοιπορικό ή με επισκέπτες που βρέθηκαν τυχαία στο χώρο της έκθεσης και χωρίς δισταγμό μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό και ιστορίες μαζί μας.

«Για ‘μένα το Caravan είναι χαμόγελο, φιλίες, ανάσα ζωής! Είναι να ξεχνάς τις έγνοιες σου, να βάζεις κατά μέρος τα καθημερινά προβλήματα, να νοιάζεσαι για τους άλλους, να ανακαλύπτεις νέους δρόμους επικοινωνίας και τρόπους έκφρασης ,αλληλεγγύης,να συνεργάζεσαι αρμονικά και να εκφράζεις ελεύθερα τις απόψεις σου. Ουσιαστικά να ανακαλύπτεις έναν άλλο κόσμο ,καλύτερο από αυτόν που σε περιβάλλει καθημερινά!» –Λήδα-Αικατερίνη Κ. (εθελόντρια- έκθεση)

«Το Caravan για μένα δεν ήταν ένα κοινό, συνηθισμένο, project. Ήταν μία ένωση, κατά κάποιον τρόπο μοιραία, διότι οι άνθρωποι που βρεθήκαμε και συνεργαστήκαμε εθελοντικά και μη, συνδεθήκαμε μέσα από το έργο και το σκοπό που φέρει το Caravan. Κάθε μέρα για μένα ήταν και μία ξεχωριστή ιστορία ψυχής, ένα βίωμα προσωπικό με πολλές συναισθηματικές ανταλλαγές.. Υπέροχοι συντελεστές, σπουδαίο έργο -διότι ποτέ άλλοτε δε δόθηκε τόση έμφαση στην αφήγηση ανθρώπινων ιστοριών και συγκεκριμένα ιστοριών στις οποίες αναδεικνύεται η διαφορετικότητα και το πρωτάκουστο, το ανείπωτο και το βαθιά ριζωμένο βίωμα- και τέλος μία αξέχαστη εμπειρία που πάντα θα με συνοδεύει στις δικές μου προσωπικές αφηγήσεις. Πολυμορφικό και δυνατό!» Δήμητρα Θ. (εθελόντρια- έκθεση)

Το Caravan Project δημιουργεί έναν μικρόκοσμο, σε κάθε προορισμό, ο οποίος γιγαντώνεται μέσα από τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους, μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία και τη συλλογικότητα, μέσα από την ανεξάντλητη δημιουργία και αναπαραγωγή ανθρώπινων ιστοριών.

Ένας Άλλος Κόσμος, ανοίγει τις πόρτες του και σε περιμένει από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στο Μεταξουργείο, στην Πλατεία Αυδή, δηλώστε συμμετοχή!

Το Caravan Project παρεμβαίνει με την εγκατάσταση του στο Μεταξουργείο, δημιουργώντας ένα νέο θύλακα ώσμωσης και καταγραφής των αποσπασματικών αφηγήσεων της περιοχής. Με όχημα την αφήγηση  και μέσω μιας σειράς πολυμεσικών εργαστηρίων μαζί με κατοίκους και φίλους της γειτονιάς, η ομάδα θα ιχνηλατήσει πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινους χαρακτήρες, ασυνέχειες και μεταβάσεις.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s