Εργαστήρι Μαιρηβή | Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017

Τρεις κουκλοθεατρικές παραστάσεις που αγάπησε το παιδικό κοινό παρουσιάζονται φέτος στο «Εργαστήρι Μαιρηβή»: «Ο μισοκοκοράκος», «Οι τρεις Χιονάνθρωποι» και «Τα μαγικά σεντούκια». Τρεις διαφορετικές ιστορίες, όπου οι ταπεινοί κερδίζουν και αποδεικνύουν την αξία τους,  οι σκληροί κρύβουν μια ζεστή καρδιά και μαθαίνουν να μοιράζονται και να βοηθούν και οι μαχητές της ζωής αναδεικνύονται νικητές στα δύσκολα του βίου τους.

Η κουκλοθεατρική αυλαία ανοίγει με τον «μισοκοκοράκο» στις 6 Νοεμβρίου.

* Εκτός από την παράσταση, στη μοναδική αφιερωμένη αποκλειστικά στο κουκλοθέατρο σκηνή της πόλης, τους θεατές περιμένει και μια έκπληξη.
Η έκθεση κούκλας που λειτουργεί στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο της. Κούκλες και σκηνικά από τις παραστάσεις του «Εργαστηρίου Μαιρηβή» δίνουν τη δυνατότητα της εξερεύνησης της μαγικής τέχνης του κουκλοθεάτρου.

 

 • «Ο μισοκοκοράκος»

Λαϊκό παραμύθι

6, 13, 20 Νοεμβρίου 2016
Κυριακή, 12 το μεσημέρι

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Ένας κόκορας που, από τη φύση του, είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό, μαζί μ’ έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Μαζί τους ζει και μια κότα που, επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Η οποία, από την άλλη, δεν καλοβλέπει τον κόκορα, τον θεωρεί άχρηστο και, παρά τη διαφωνία του γέρου, επιμένει να τον διώξουν. Έτσι ο μισοκοκοράκος θα καταλήξει μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος, παίρνει το δρόμο της επιστροφής.
Και εδώ αρχίζει η περιπέτειά του…

 • Η ιστορία ανήκει στον κύκλο των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Σκοπός σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή.

  διάρκεια: 60’
  για όλες τις ηλικίες
  (η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού)

 

 • «Οι τρεις Χιονάνθρωποι»

Χειμωνιάτικη ιστορία

Νοέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017. Έναρξη: 27 Νοεμβρίου
Κυριακή, 12 το μεσημέρι
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Τρεις Χιονάνθρωποι. Καθένας με τον χαρακτήρα του. Καθένας με τις ιδιορρυθμίες του. Παγωμένοι αλλά όχι ακίνητοι, λευκοί αλλά όχι ασυγκίνητοι.
Διεκδικούν ένα δρόμο.
Στους δρόμους, άλλοι βάζουν σύνορα, άλλοι διόδια, άλλοι στρατιώτες.
Οι Χιονάνθρωποι βάζουν την παγωμένη τους καρδιά και επιτίθενται με χιονόμπαλες.
Όλοι; Όχι!
Υπάρχουν και κάποιοι, πραγματικά δυνατοί, που κάτω από το χιόνι κρύβουν
μια ζεστή καρδιά, που ξέρουν να ονειρεύονται, να μοιράζουν, να γελούν και να βοηθούν. Γιατί πραγματικά δυνατός είναι αυτός που ξέρει να μοιράζεται και
να βοηθά.

 

 • Μια παράσταση με κούκλες και τεχνικές μαύρου θεάτρου, βασισμένη στο έργο για κουκλοθέατρο του Milan Pavlik και με μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη. Μια εξαιρετική ιστορία για τη φιλία, τη συνεργασία, το μοίρασμα. Κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bullying).

 

διάρκεια: 60’
για όλες τις ηλικίες


«Τα μαγικά σεντούκια»

Λαϊκό παραμύθι
Μάρτιος-Απρίλιος 2017

Κυριακή, 12 το μεσημέρι

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Όμορφη, έξυπνη και προκομμένη η ηρωίδα της ιστορίας, θεριεύει τη ζήλεια της μητριάς και της ετεροθαλούς αδερφής της. Αποτέλεσμα, ο διωγμός της από το σπίτι. Όμως, έπειτα από πολλές δοκιμασίες, έρχεται η ανταμοιβή.
Το μηνυμα του παραμυθιού;
Ο αγώνας ενάντια στις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει η ζωή είναι αναπόφευκτος. Όμως, αν κανείς δεν λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια
και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.

 • Η ιστορία ανήκει στον μεγάλο κύκλο παραμυθιών (παραμυθιακός τύπος ΑΤ480) που έχουν θέμα την αδερφική ή γυναικεία αντιζηλία, σε συνδυασμό με το μοτίβο της καταδιωγμένης κόρης. Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα της προφορικής παράδοσης και απαντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 206 παραλλαγές!

  διάρκεια: 65’
  για όλες τις ηλικίες

Λίγα λόγια για τις κούκλες των παραστάσεων
Οι κούκλες των παραστάσεων είναι μαρότες, είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Κάθε κούκλα είναι μοναδική, με πρόσωπα και άκρα γλυπτά, από ξυλοπολτό. Οι κουκλοπαίκτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους, ενώ τα άκρα τους με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων κάθε χαρακτήρα.

Συντελεστές των παραστάσεων

«Ο μισοκοκοράκος»
Σκηνοθεσία-σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου Κουκλοπαίκτες: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου Φωτισμοί-τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο Μουσική: George Enescu, Γιώργος Παυλάκος Φωτογραφίες: Τόλης Μαστρόκαλος
 «Οι τρεις Χιονάνθρωποι»
Μετάφραση
: Μιρέλα Κατσά Σκηνοθεσία-διασκευή: Μαιρηβή Γεωργιάδου Σκηνογραφία: Ισμήνη Γεωργιάδου, Μαιρηβή Γεωργιάδου Κουκλοπαίκτες: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης Ενορχήστρωση: Γιάννης Καραγιάννης Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Φωτογραφία: Δημήτρης Μαόφης

«Τα μαγικά σεντούκια»

Σκηνοθεσία-σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου Κουκλοπαίκτες: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης Κούκλες-σκηνικά: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο Ντι Λάουρο Μουσική: George Enescu Φωτισμοί: Ρικάρντο Ντι Λάουρο Τεχνική επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζάρου

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

info
«Ο μισοκοκοράκος», 6, 13, 20 Νοεμβρίου
«Οι τρεις Χιονάνθρωποι», Νοέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017
(έναρξη 27 Νοεμβρίου)
«Τα μαγικά σεντούκια», Μάρτιος-Απρίλιος 2017

Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

για ανέργους 8 ευρώ
για ομάδες 7 ευρώ
Ειδικές τιμές για σχολεία

 «Εργαστήρι Μαιρηβή»
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Τηλ.: 210.5222181, 694.2420062
www.mairivi.gr
info@
mairivi.gr

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s