ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ | ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 1 | Bach, Mozart, Satie…ταξίδι στην Ανατολή | 2 Νοεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 1

Bach, Mozart, Satie…ταξίδι στην Ανατολή

2 Νοεμβρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

 

Τι συμβαίνει όταν ο Bacho Mozarto Satie, ή ίσως o Coltrane … συναντούν τον Πάνο Δημητρακόπουλο, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Δημήτρη Τσάκα σε μια φανταστική περιήγηση στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα; Οι χρονικές στιγμές και οι πολιτισμοί διασταυρώνονται, μαζί και  ηχοχρώματα και μουσικές πρακτικές, μουσικό υλικό, μελωδίες, εικόνες. Ένα ταξίδι από την δύση στην ανατολή και από την ανατολή στη δύση…  και στη μέση η Ελλάδα του παρελθόντος και του παρόντος.

 

Οι Μετασχηματισμοί σε αυτή την πρώτη συναυλία στις 2 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση προτείνουν τη συνάντηση σημαντικών έργων από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής και γενικότερα της δυτικο-ευρωπαϊκής, με ηχοχρώματα της ανατολής αλλά και μουσικές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της λεκάνης της Μεσογείου.

Οι καταξιωμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί  Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι, Θωμάς Κωνσταντίνου – ούτι, Δημήτρης Τσάκας – σαξόφωνο,  αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του Ελληνικού Σχεδίου και την ιδέα να πειραματιστούν.

Μεταμορφώνουν και  ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με γνωστά έργα κλασικής μουσικής καθώς και παραδοσιακά κομμάτια που χάνονται στα βάθη του χρόνου και φθάνουν μέχρι τις κλασικές συνθέσεις που γράφτηκαν για της Αυτοκρατορικές Αυλές του 18ου αιώνα. Από τον μυστικισμό της Ανατολής ως τον λυρισμό της Δύσης, η μουσική είναι μία και απηχεί τη λαϊκή ψυχή. Όποτε και για όποιον και να γράφτηκε, αγγίζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο πόνο, τη χαρά, τη νοσταλγία. Το σαξόφωνο συναντά δύο από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της Βυζαντινής μουσικής, το κανονάκι και το ούτι – που έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και αναλογούσαν στο «πιάνο» και την «κιθάρα» – αντιμετωπίζοντας αυτό το παιχνίδι ως δημιουργική πρόκληση.

Δύο κόσμοι που συναντιούνται και ανοίγονται  σε μια βιωματική διάδραση. Μέσα από διαφορετικούς μετασχηματισμούς δημιουργούν ένα νέο σύμπαν και προκαλούν την ακρόαση, τις αισθήσεις και τη σκέψη.

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου:

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

 

Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος

Ούτι: Θωμάς Κωνσταντίνου

Σαξόφωνο: Δημήτρης Τσάκας

 

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ  ΤΟ 201617

2 Νοεμβρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21:00

22 Ιανουαρίου 2017 | Μικρή Σκηνή | 21:00

24 Φεβρουαρίου 2017 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και  η ιδέα για μετασχηματισμούς εξακολουθεί για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και παράλληλα το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων.

 

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG1747/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s