Το χαϊκού είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα, η πιο σύντομη στον κόσμο της ποίησης, από τρίστιχα των 5-7-5 συλλαβών ή και από μία ακόμα στροφή 7-7 συλλαβών.
Ολόκληρες αλυσίδες από στροφές μπορούν να ενώνονται μεταξύ τους θεματικά. Είναι η κατ’ εξοχήν στιχουργική άσκηση λιτότητας και ευφυΐας. Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο παιχνίδι εξέλιξης με τις λέξεις και τις εικόνες.
Στο «Άναρχη Iδεολογία», η Νίκη Παπαθεοχάρη, απλώνει κάθε είδους θέματα ερωτικά, υπαρξιακά, πολιτικά, σε σελίδες σταγόνες αυθεντι-κής ζωής, που επικαιροποιούνται και υποκλίνονται – χωρίς ούτε μία συλλαβική παρέκκλιση – στην απλή και αυστηρή λόγια δομή, αυτής της Ιαπωνικής ποίησης.
Είναι ασύνορη πρόκληση πειθαρχίας, είναι αμεσότητα, είναι αφαι-ρετική διάσταση, πυκνότητα, δυναμογόνος μηχανισμός ένστικτου και… θεραπότοπος.
Η ίδια σημειώνει “…Εφαλτήριο και έννοια μου, η άναρχη λευτεριά του “λογο-παίχνιδου”, το ξεσήκωμά του, και η ευεργετική του διέξοδος… Στις ρωγμές μου φύτρωσε μια στάση θυελλικής αντίστασης…”
五十八
Κρατάω φιλί από διάφανη ράτσα σ’ αποθύμησα |
二十八
Το αρσενικό μια ζωή καβαλάρης …δίχως άλογα |
二十九
Ονειρεύεσαι του νερού καρδιοχτύπι Αν το βρεις παρ’ το |
Είναι μια προσπάθεια απελευθερωτική, με σκοποθεσία να καλοπιάσουμε τα αισθητήριά μας. Είναι θεμελιώδης ο ζωτικός ρόλος της λέξης: ανοίγει ανοιχτωσιές με φεγγίτες, μέσα σ’ αυτό το σκληρό πρόστιμο της αλήθειας της ύπαρξης. Η δύναμή της μετακινεί τη σκέψη και τη ζωή μας.
Βιβλία της συγγραφέως:
- «Ψηφίδες» 2011 εκδ. Π. Κυριακίδης
- «Ψηφίδες» 2015 εκδ. Ι. Σιδέρης
- «Ελληνικές Θαλασσινές Διαστάσεις» 2015 εκδ. Ι. Σιδέρης
- «Les Animaux et leurs Hommes – Τα Ζώα και οι Άνθρωποί τους »
Poésies/Ποιήματα 1913-1926 Διαπολιτισμική (δίγλωσση) μελέτη
της ποιητικής συλλογής του Paul Eluard 2015 εκδ. Τegos
- «Χαϊκίζοντας -Άναρχη ιδεολογία » Ποίηση 2016 εκδ. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ