Σεμινάρια των τριών | Με τη Βίκυ Αδάμου, τη Νία Παππά και τον Σπύρο Καλτσά | Κινητήρας

 

Τα σεμινάρια των τριών έχουν ως σκοπό τη δημιουργία και συμμετοχή σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία- εμπειρία νοητική, βιωματική, ψυχοσωματική με αφετηρία την ατομικότητα της ύπαρξης και σημείο αναφοράς τη συλλογική υπόσταση της ομάδας- με αφορμή, κάθε φορά, τη σκέψη ενός συγκεκριμένου φιλοσόφου. Τα σεμινάρια των τριών ξεκίνησαν στον Κινητήρα. Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο σεμινάριο με θέμα τη φιλοσοφία του Nietzsche. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοητικά στο απέραντο σύμπαν της νιτσεϊκής φιλοσοφίας και να επεξεργαστούν σωματικά, βιωματικά και ψυχοσυναισθηματικά τι σημαίνει για εκείνους/ες, αλλά και για την ομάδα συνολικά η επαφή με τη σκέψη του Nietzsche. Σας περιμένουμε όλες και όλους στο επόμενο σεμινάριο με κεντρικό θέμα την έννοια του Homo sacer (Ιερός άνθρωπος) στη σκέψη του ιταλού φιλοσόφου Giorgio Agamben.

 

 

«Homo sacer»: πολιτική εξουσία και γυμνή ζωή στη σκέψη του Agamben

 

Στο σεμινάριο θα εξεταστεί η σχέση μεταξύ εξουσίας, πολιτικής και «γυμνής ζωής» στη σκέψη του ιταλού φιλοσόφου Giorgio Agamben. Με αφετηρία την έννοια του Homo sacer («Ιερός άνθρωπος») στο αρχαίο ρωμαϊκό δίκαιο, ο Agamben δείχνει ότι, στην πορεία του δυτικού πολιτισμού, κάθε κυρίαρχη εξουσία θεμελιώνεται στον αποκλεισμό ανθρώπων από την πολιτική κοινωνία. «Γυμνή ζωή» είναι η ζωή του «ιερού ανθρώπου», η ζωή που έχει απολέσει την ανθρώπινη υπόστασή της μέσα από τον αποκλεισμό από την κοινωνία των ανθρώπων. Κάθε κοινωνία χρειάζεται και δημιουργεί τους δικούς της «ιερούς ανθρώπους» προκειμένου να θεμελιωθεί ως μια πολιτικά οργανωμένη κοινότητα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η νοητική επεξεργασία, αλλά και η βιωματική και ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση της εμπειρίας του αποκλεισμού.

 

Η Βίκυ Aδάμου είναι ηθοποιός, performer και σκηνοθέτης. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη (1996) και της σχολής Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ‘Βακαλό’ (1992). Υπήρξε μαθήτρια της Ι. Γραμματικούλη (Γιόγκα & Διαλογισμός, 1998-2004). Έχει παρακολουθήσει σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων Κίνησης, Αυτοσχεδιασμού, Experiential Listening, Devised Theatre, GrotowskiΑcting, Σκηνογραφίας, καθώς και σεμινάρια ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης σε γονείς. Είναι συνιδρύτρια του καλλιτεχνικού δικτύου για παραστατικές  τέχνες, «κινητήρας», του πρώτου Artistic Residency Centre στην Αθήνα. Παραδίδει σεμινάρια θεατρικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού για ηθοποιούς, ερασιτέχνες και γονείς με παιδιά, με τους οποίους έχουν παρουσιάσει πολλές παραστάσεις στην Αθήνα και την επαρχεία. Εχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ξένη Γλώσσα» 2009, «Timeline Project» 2013, «Σκάσε ή η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» 2015-16.
Έχει συνδημιουργήσει την παιδική αυτοσχεδιαστική παράσταση «Πού είναι η Καμηλοπάρδαλη;» 2013-14. Από το 2012 κυκλοφορεί το διαδικτυακό φωτορομάντζο της «Αρ Γιου Σείριους?». Ως μέλος του Κινητήρα Χοροθέαμα έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις όπως: «Κλυταιμνήστρα Αόρατη», συμμετοχή στην Πλατφόρμα χορού 2008 στο Μέγαρο Μουσικής & στο Διεθνές Φεστιβάλ Fringe Theatre στην Ταϋλάνδη «Λυσιστράτη»-συμμετοχή στην Πλατφόρμα χορού 2006 στο Μέγαρο Μουσικής «Πλεκτάνη», «Καρδερίνες», «Πόρτες & Σύννεφα» συμμετοχή στην Biennale Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, Τορίνο, Πάρμα, Μπιέλλα 1997 κ.α. Συνεργάζεται με τους «Splish-Splash» του Γιάννη Ο. και έχει υπάρξει μέλος της «Ομάδα δράσις» του Βασίλη Μυριανθόπουλου για πολλά χρόνια στις παραστάσεις: «Μόλις Χώρισα», «Ο κόσμος της Πάττυ»,»Black out». Στο παρελθόν έχει δουλέψει με πολλούς σκηνοθέτες σε θέατρο και τηλεόραση. Επίσης δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η Σκηνογραφία, η Ενδυματολογία και η Γραφιστική. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών.

 

H Εξαρμενία Παππά είναι Ψυχολόγος (απόφοιτος ΕΚΠΑ) και Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt (απόφοιτος του Gestalt Foundation Athens). Στην Αγγλία ολοκήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχική Υγεία (MSc Mental Health Studies, Kings College London) καθώς και σπουδές στον χορό και την κίνηση ( PgCert Gestalt Body Process /Certificate in Performance Studies in Dance, Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση και την ψυχοθεραπεία Gestalt,ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης ψυχοθεραπευτών Gestalt.

 

Ο Σπύρος Καλτσάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978. Σπούδασε φιλοσοφία (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) και πολιτικές επιστήμες και κοινωνιολογία (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) το 2011. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στη σύγχρονη φιλοσοφία και την κοινωνική θεωρία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σύγχρονη φιλοσοφία, την κοινωνική θεωρία, την Κριτική θεωρία, την πολιτική επιστήμη και τη φιλοσοφία της βιολογίας.

 

Πότε: Β’ κύκλος: 17-18/12/2016, Σάββατο 15.00-20.00 & Κυριακή 13.30-18.30

Κόστος: 50 €/ κύκλος (10% έκπτωση στους κατόχους κάρτας ανεργίας)

Πού: Κινητήρας, Ερεχθείου 22 Ακρόπολη

Δηλώσεις συμμετοχής: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com

 

 

 

Κινητήρας-Artistic Network for Performing Arts

Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη

Τηλ: 2109248328

info@kinitiras.com

www.kinitiras.com

Facebook page: Kinitiras

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s