«ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ» ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ | 2η παράταση | θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

«ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ»

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ

 

σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη

 

2ος χρόνος

 

2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


έως 11.02.2017

 

 

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται  για δεύτερη φορά έως τις 11 Φεβρουαρίου 2017 προσθέτοντας 10 ακόμα παραστάσεις στη σκηνή του θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.

 

Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν, άνδρωσαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού.

 

H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.
Η παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου Η δουλειά κι ο κόπος της, σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

 

ΑΠΟΣΜΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ NEEΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Το ακριβές όσο και ακριβό θέμα στο «Από πρώτο χέρι» βρίσκεται πέρα από αυτά ή, καλύτερα, πάνω από αυτά: είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, η ύλη του που διαπερνά χρόνους και καιρούς, ο άνθρωπος που σαν φευγαλέα σταγόνα, κι αν χάνεται στη μεγάλη αφήγηση των λαών, το απόθεμά του σχηματίζει σταλακτίτες στα σπήλαια της ανθρώπινης ιστορίας.Γι’ αυτό και το «Από πρώτο χέρι» σημαίνει όχι μόνο την αυτοπρόσωπη αφήγηση αλλά και το χέρι του ανθρώπου που δούλεψε σκληρά στα καπνοχώραφα του κάμπου.Είναι ένα θέατρο κοινοτικό και ανθρωποκεντρικό, με αφορμή τη φευγαλέα φωνή των εργατών του καπνού, αλλά με βασικό θέμα του την ίδια τη μνήμη και την ανάγκη της

Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Η Γεωργία Μαυραγάνη, από τις πλέον ευφυείς φωνές στον χώρο της θεατρικής περφόρμανς και του θεάτρου επινόησης, με ελάχιστα υλικά σωστά δομημένα, χωρίς να πλατειάζει υποτιμώντας τον θεατή της, χωρίς να εξαντλεί τα αποθέματα μιας μακρόχρονης έρευνας αλλά επιλέγοντας προσεκτικά το υλικό που θα φέρει επί σκηνής, δημιουργεί ένα βαθειά πολιτικό θέατρο χωρίς σοβαροφάνεια, σαν παιχνίδι που οι αιχμές του πληγώνουν, συγκινούν και, γιατί όχι, παρωδούν. Το παρελθόν με το βλέμμα του σήμερα. Καίριο, κατατοπιστικό, κωμικό, όπως οι καταπονημένες καπνεργάτριες ήξεραν με το χιούμορ τους να ξαλαφρώνουν από την καθημερινή τους  βάσανο. Και να προχωρούν.

Δημήτρης Τσατσούλης, theGreekPlayProject

 

Με όχημα τις ερμηνείες τριών εξαιρετικών ηθοποιών (Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη), ηχογραφημένα αποσπάσματα από ανθρώπους που δούλεψαν στα καπνά, αρχειακό φωτογραφικό υλικό και χαρακτηριστικές μουσικές στίξεις, η Μαυραγάνη δημιουργεί μια εμπνευσμένη, απολύτως μινιμαλιστική παράσταση που ζωντανεύει μια ξεχασμένη παράσταση Ελλάδα του μόχθου, της φτώχειας και της αγροτιάς.

Δημήτρης Χαλιώτης, texnes-plus

 

Με αστείρευτο ψυχικό απόθεμα παίζουν στην παράσταση οι τρεις κυρίες του «Μικρού Θεάτρου του Αγρινίου». Η Μαντώ Κεραμυδά, συναισθηματικά γενναιόδωρη και άμεση, Η Δανάη Σπηλιώτη περισσότερο υπαινικτική, η Κατερίνα Καραδήμα ελαφρώς σαρκαστική. Οι άριστα εκπαιδευμένες ηθοποιοί μετέδωσαν τον αγρινιώτικο ιδιωματικό λόγο με έκταση, ένταση και σαφήνεια, τα κινησιολογικά τους σχήματα και οι συνολικές θέσεις τους ήταν ξεκάθαρες.

Κατερίνα Διακουμοπούλου, LAVART

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη / σκηνικά / κοστούμια: Λίλη Κυριλή

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας
Φωτογράφιση: Βαγγέλης Πατσιαλός
Βίντεο παράστασης: myagrinio

Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου

 

Trailer: https://youtu.be/LRfvMbB5RmE

 

Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παράταση Παραστάσεων: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 έως Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 19:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήριο: 10€ γενική είσοδος

Διεύθυνση: θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3255444

 

Ticket services

Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσματζόγλου)

Τηλεφωνική αγορά 210 7234567

Online: www.ticketservices.gr

θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

τηλέφωνο ταμείου: 210-3255444

ώρες ταμείου : 17:00 – 20:30 (ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)

www.facebook.com/theseumtheatre  | www.pro4.gr

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s