Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης | Αφιέρωμα «Άνθρωπος και Ιστορία στο έργο του Παντελή Βούλγαρη» | 22-24 Οκτωβρίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα «Άνθρωπος και Ιστορία στο έργο του
Παντελή Βούλγαρη»

22-24 Οκτωβρίου 2017, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Μετά την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Το τελευταίο σημείωμα, που γοήτευσε και συγκίνησε το κοινό τη Δευτέρα 16/10 στο κατάμεστο Ολύμπιον, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα «Άνθρωπος και Ιστορία στο έργο του Παντελή Βούλγαρη» μας προσκαλεί από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ως την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 να ανακαλύψουμε ξανά τρεις εξαιρετικές ταινίες του αγαπημένου έλληνα σκηνοθέτη.

 

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Θα προβληθούν το πολυβραβευμένο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλμ Χάππυ Νταίη (1976), τα Πέτρινα χρόνια (1985) -η συγκλονιστική αληθινή ιστορία δύο πολιτικών κρατουμένων που ερωτεύτηκαν μέσα στη χούντα των συνταγματαρχών-, καθώς και το σπονδυλωτό Όλα είναι δρόμος (1998), μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπητές στο κοινό ταινίες του σκηνοθέτη.

 

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).
Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
18.30 Όλα είναι δρόμος
21.00 Πέτρινα χρόνια
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017
18.30 Πέτρινα χρόνια
21.00 Χάππυ Νταίη
Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017
18.30 Χάππυ Νταίη
21.00 Όλα είναι δρόμος

 

Οι ταινίες

Χάππυ Νταίη
(Ελλάδα, 1976)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Παντελής Βούλγαρης. Με τους: Γιώργο Μοσχίδη, Ζωρζ Σαρρή, Νίκο Μπουσδούκο, Κωνσταντίνο Τζούμα. Έγχρωμη, 100΄

Σε ένα ερημονήσι όπου βρίσκεται ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων, πρόκειται να έρθει αντιπροσωπεία επισήμων και γι’ αυτό προετοιμάζεται γιορτή για την υποδοχή τους. Η ταινία τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής).

 

Πέτρινα χρόνια
(Ελλάδα, 1985)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Παντελής Βούλγαρης. Με τους: Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Καταλειφό, Μαρία Μαρτίκα. Έγχρωμη, 142΄.

Ο Μπάμπης και η Ελένη γνωρίζονται μοιράζοντας παράνομα προκηρύξεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία του 1954. Ο έρωτάς τους θα ανθίσει μέσα στην ταραγμένη μετεμφυλιακή περίοδο και τη χούντα των συνταγματαρχών. Ο Παντελής Βούλγαρης εμπνεύστηκε την ταινία από την πραγματική ιστορία του Μπάμπη και της Ελένης Γκολεμά, δύο πολιτικών κρατούμενων, οι οποίοι παντρεύτηκαν μέσα στη φυλακή.

 

Όλα είναι δρόμος
(Ελλάδα, 1998)
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Με τους:  Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός, Αγγελική Λεμονή. Έγχρωμη, 118′.

Ένας αρχαιολόγος, επηρεασμένος από μία πρόσφατη ανακάλυψη, αναζητά τους φίλους του γιου του που αυτοκτόνησε ένα χρόνο πριν. Μία ομάδα ορνιθολόγων ταξιδεύει στο Δέλτα του Έβρου για να παρατηρήσουν την τελευταία νανοχήνα που ζει στο ποτάμι. Ένας εργοστασιάρχης πίνει σε ένα επαρχιακό νυχτερινό κέντρο για να ξεχάσει τον πρόσφατο χωρισμό του. Τρεις διαφορετικές – μα και τόσο όμοιες – μεταξύ τους ιστορίες συνθέτουν ένα από τα χαρακτηριστικότερα φιλμ του Παντελή Βούλγαρη.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s