Fragile Nets|Πάνος Προφήτης & Δέσποινα Χαριτωνίδη|Stoa 42

Stoa 42

Fragile Nets

Πάνος Προφήτης & Δέσποινα Χαριτωνίδη

 

Eγκαίνια: Τετάρτη 28 Μαρτίου, 20.00 – 22.30

 Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2018

 Stoa 42, Πανεπιστημίου 42, Αθήνα

 

 Η Στοά 42 σας προσκαλεί με χαρά στα εγκαίνια της έκθεσης του Πάνου Προφήτη και της Δέσποινας Χαριτωνίδη Fragile nets με την επιμέλεια της Ελένης Ρήγα.

Η έκθεση καταπιάνεται με τις αστικές οικολογίες, δηλαδή τα εύθραυστα δίκτυα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων στο κέντρο της Αθήνας με σημείο εκκίνησης τα κλειστά μεταλλικά ρολά των καταστημάτων της στοάς 42.

Το πλέγμα δηλώνει οποιοδήποτε δίκτυο, οποιωνδήποτε διαστάσεων κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Xρησιμοποιείται συχνά στη φυσική για να περιγράψει φυσικά φαινόμενα και την αλληλεπίδρασή τους, όπως η βαρύτητα ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στο επίκεντρο της έκθεσης Fragile nets, βρίσκεται το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του πλέγματος σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η αστική πραγματικότητα. Ως σημείο εκκίνησης χρησιμοποιείται ο ίδιος ο εκθεσιακός χώρος, ένα παλιό κατάστημα με φωτογραφικά είδη, το οποίο λειτούργησε για 40 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και έκλεισε, όπως και όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της στοάς, με την αλλαγή της τεχνολογίας, το πέρασμα από την αναλογική στη ψηφιακή φωτογραφία, αλλά και την οικονομική κρίση. Η παρέμβαση των δύο νεαρών καλλιτεχνών στον χώρο είναι αποτέλεσμα στενής παρατήρησης της μετατροπής του αστικού τοπίου και μελέτης της ψυχολογίας των κατοίκων της πόλης. Tα δίκτυα ανθρώπων και διηγήσεων δημιουργούν εύθραυστες αστικές οικολογίες, αλληλοσυνδεόμενες και αλληλεξαρτώμενες.

Η εικόνα των κατεβασμένων σιδερένιων ρολών αναδεικνύεται στη νέα στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας και έρχεται σε αντιπαραβολή με τις διαφημίσεις του ΕΟΤ. Τα σιδερένια ρολά έχουν διττό ρόλο: από τη μία πλευρά, εξασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας απέναντι στις διαδηλώσεις που κυριαρχούν στο κέντρο της Αθήνας και επομένως την αίσθηση σιγουριάς, άνεσης και κοινωνικού στάτους. Από την άλλη, μας υπενθυμίζουν τον έλεγχο μιας πατριαρχικής και καπιταλιστικής κοινωνίας, την αστυνόμευση, την συνεχή παρακολούθηση με σύγχρονα μέσα. Αυτά τα καταστήματα δείχνουν να είναι σε μια κατάσταση αναμονής, περιμένοντας ένα συνεχώς αναβαλλόμενο αύριο.

O Πάνος Προφήτης (γ. 1988, Αθήνα) ζεί και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αμβέρσα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Royal Academy of Arts της Αμβέρσας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση το 2017 στη γκαλερί Annie Gentils Gallery στο Βέλγιο. To 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Young Artist Biennial στην Ανκόνα, Ιταλία και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

H Δέσποινα Χαριτωνίδη (γ. 1991, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε χώρους, όπως το MACRO – Factory Museum of Contemporary Art στη Ρώμη (2013), στο Londonewcastle Project Space (2015), στο Utrecht Centraal Museum (2015) και στο Neu Now Online στο Άμστερνταμ (2016).

Η Stoa42 είναι ένας χώρος με στόχο την στήριξη νέων καλλιτεχνών. Στα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, καλεί κάθε φορά έναν καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών να παρουσιάσουν ένα έργο.

http://panosprofitis.tumblr.com/

http://www.despinacharitonidi.com/

 

Stoa42

Πανεπιστημίου 42, Αθήνα

Email: stoa42@gmail.com

Τηλ.: +30 6936282123

http://www.stoa42.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s