ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΟΣ|Σεμινάρια Υποκριτικής για σπουδαστές & αποφοίτους Δραματικών Σχολών

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΟΣ

Σεμινάρια Υποκριτικής για σπουδαστές & αποφοίτους
Δραματικών Σχολών

Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων αλλά και των εν δυνάμει επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιεί Σεμινάρια Υποκριτικής απ’ τον Νοέμβριο έως τον Μάιο στο θέατρο Χώρος, σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι: Ιόλη Ανδρεάδη, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Δημήτρης Καραντζάς, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αντώνης Μυριαγκός, Παρθενόπη Μπουζούρη, Τζίνα Πούλου, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης.

 

Αντώνης Μυριαγκός

«Το μέσα σώμα»

 

Διερεύνηση και ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων. Έλεγχος των σωματικών αξόνων, κοινόχρηστη ενέργεια. Αίσθηση του χρόνου που γεννά η στιγμή, συνάντηση με το ανοίκειο.

Μέρες και ώρες: 9, 10/11 | 11:00-16:00

Κόστος: 80€

 

Θάνος Τοκάκης

«Η κόλαση της πρόβας»

Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο ηθοποιός πριν απ’ την πρόβα; Τι ρόλο αναλαμβάνει ο ηθοποιός στο ανέβασμα μιας παράστασης; Τι μπορεί να σημαίνει το πολυσυζητημένο «ερμηνεύω έναν ρόλο»; Το σεμινάριο υποκριτικής «η κόλαση της πρόβας» διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ένας ηθοποιός μπορεί να προετοιμαστεί λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίπονης, δημιουργικής (και συνήθως απλήρωτης) διαδικασίας της πρόβας. Με όχημα την εμπειρία πολλών αποτυχημένων προσπαθειών ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης θα μοιραστεί τις εφιαλτικές του εμπειρίες, με σκοπό να βρίσκεται ο ηθοποιός σε όσο το δυνατόν λιγότερες αντίστοιχες οδυνηρές καταστάσεις.

 

Μέρες και ώρες: 13, 14, 15/11 | 11:00-15:00

Κόστος: 100€

 

Παρθενόπη Μπουζούρη

«Ο Λόγος του Αυτόπτη μάρτυρα»

 

Με αφορμή τον αγγελιαφόρο απ’ τους Πέρσες του Αισχύλου, το Σεμινάριο Υποκριτικής της Παρθενόπης Μπουζούρη, θα διερευνήσει τον Λόγο του Αυτόπτη μάρτυρα.

Πώς η αναπνοή γίνεται από αέρας λόγος; Κραυγή; Ψίθυρος; Θρήνος; Τραγούδι;

Πώς ο λόγος γίνεται αφήγηση εν θερμώ;

Πώς η αφήγηση μέσω της κοινής αναπνοής γίνεται συλλογική;

Πώς το Σώμα γίνεται σήμα;

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι, μέσα από ασκήσεις φωνής και αναπνοής που συνδυάζουν διαφορετικές μεθόδους, να ελευθερωθεί το φωνητικό όργανο, να βρεθεί ο προσωπικός ρυθμός αναπνοής, το κέντρο της φωνής και να διερευνηθούν τα όριά της. Μέσω της χορικής αφήγησης οι συμμετέχοντες θα μάθουν ν’ ακούν ενεργητικά και να συνυπάρχουν σε παρόντα χρόνο.

 

Θα χρειαστούν χαλαρά ρούχα και ματ για τις ασκήσεις στο πάτωμα.

 

Μέρες και ώρες: 22, 23, 24, 29/11 και 1/12 | 11:00-14:00

Κόστος: 120€

 

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

«Η ώρα που δεν ξέραμε τίποτα ο ένας για τον άλλον»

 

Ένας ηθοποιός αναλαμβάνει έναν ρόλο. Δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτόν. Ένας ρόλος αναλαμβάνεται από έναν ηθοποιό· δεν ξέρει τίποτα για εκείνον. Ακριβώς στην αρχή, στο σημείο μηδέν της συνάντησής τους, οι δυνατότητες είναι άπειρες. Οι κατευθύνσεις που και οι δύο μπορούν να πάρουν είναι αναρίθμητες. Στην ώρα αυτή, που ο ένας δεν ξέρει τίποτα για τον άλλον, όλα είναι πιθανά.

 

Ένα εντατικό σεμινάριο υποκριτικής, για όλες τις αρχές που μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός με τον ρόλο του. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ηθοποιούς και η επιλογή θα γίνει κατόπιν αποστολής βιογραφικού.

 

Μέρες: 30/11, 1-4/12

Ώρες: 30/11, 1/12 | 14:30-17:30

2-4/12 | 16:30-19:30

Ώρες σεμιναρίου: 15

Κόστος συμμετοχής: 100€

 

Τάσος Καραχάλιος

«Κίνηση, κινητικά εργαλεία, αυτοσχεδιασμός»

 

Στο εξαήμερο εργαστήρι σύγχρονου χορού με τον Τάσο Καραχάλιο,  θα μελετηθεί η κίνηση και το σώμα ως εργαλείο παραγωγής κίνησης. Χρησιμοποιώντας ασκήσεις και μεθόδους του σύγχρονου χορού, το σώμα και η κίνηση θα ενταχθούν ενεργά στο θέατρο, με σκοπό ν’ αποκτήσουν θεατρική διάσταση.

 

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8, 13, 14, 15/12 | 14:00-17:00

Κόστος: 120€

 

Τζίνα Πούλου

«YogaYourVoice»

 

Το YogaYourVoice επιδιώκει να συνθέσει τον ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. Η παιδαγωγική εξέλιξη του 21ου αιώνα, σχετικά με την καλλιέργεια της φωνής και της δημιουργικότητας στις τέχνες του θεάματος, συναντάται στον συνδυασμό των τεχνικών της γιόγκα και της φωνητικής. Με το YogaYourVoice ο ασκούμενος ανακαλύπτει την αληθινή του φωνή και έκφραση, που συνδέονται με τα επτά ενεργειακά κέντρα του σώματος, τα chakras. Τα μπλοκαρισμένα chakras ευθύνονται για τη φωνητική/τονική αστάθεια, τον φόβο της σκηνής (αλλά και γενικότερα τον φόβο της έκθεσης), την ανασφάλεια, την ευκινησία της φωνής, τη συναισθηματική αποστασιοποίηση στην έκφραση, τη δυσκολία στην πρόσληψη της πληροφορίας, τη σύγχυση, την έμπνευση, κ.ά. Γενικότερα, τα μπλοκαρισμένα chakras ευθύνονται για κάθε τύπου συναισθηματικές ανωμαλίες και καταστάσεις. Μέσω της πρακτικής YogaYourVoice τα εφτά ενεργειακά κέντρα ξεμπλοκάρουν, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η ροή του αέρα και γενικότερα της ενέργειας στο σώμα. Ο ασκούμενος ακολουθεί μια σειρά φωνητικών δονήσεων σε συγκεκριμένη συχνότητα, απελευθερώνοντας τη θαμμένη ενέργειά του και πιο εύκολα πλέον διαχειρίζεται το άγχος, το στρες, τις ενοχές τις ανασφάλειες, τις ακραίες ευαισθησίες, τις φοβίες κ.λπ. Αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νιώθει να πατά στα πόδια του. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή και αναλύεται τι είναι και πώς λειτουργεί το YogaYourVoice. Στη συνέχεια ξεκινά η πρακτική, δουλεύοντας κάθε  chakra, ξεκινώντας απ’ το πρώτο στη βάση του σώματος μέχρι το έβδομο στην κορυφή της κεφαλής. Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου οι ασκούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν άριες ή τραγούδια που θεωρούν πως τους δυσκολεύουν, με σκοπό να τεθεί σε πρακτική η απόδοσή τους μέσα από τις τεχνικές του YogaYourVoice.

 

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν στρώμα ή μια χοντρή πετσέτα

 

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8/3 |10:00-13:00

Κόστος: 90€

 

Ιόλη Ανδρεάδη

«Acting Yoga»

 

«Η νίκη και η ήττα είναι το ίδιο πράγμα. 

Πράξε χωρίς να σκέφτεσαι τον καρπό της πράξης σου.

Πολέμησε χωρίς επιθυμία.»

Συμβουλές του Κρίσνα προς τον Άρτζουνα, Bhagavad Gita

 

Η σκηνοθέτις και yoga teacher Ιόλη Ανδρεάδη θα πραγματοποιεί συναντήσεις εξερεύνησης στην πράξη, της σχέσης γιόγκα και θεάτρου, οι οποίες απευθύνονται σε ηθοποιούς. Οι τρεις αυτές συναντήσεις θα χτιστούν με βάση συγκεκριμένους κεντρικούς άξονες ως προς τη θεατρική δημιουργία, οι οποίοι αποτελούν την προσωπική μέθοδο εργασίας της σκηνοθέτιδος. Η πρακτική αυτή εξερεύνηση θα βασιστεί τόσο στη Hatha και τη Vinyasa Yoga, όσο και σε αρχαία ινδικά κείμενα όπως η Bhagavad Gita, κείμενα του Αντονέν Αρτώ και σε ένα συνδυασμό των μεθόδων υποκριτικής Viewpoints, Laban και Stanislavski. 

 

Κεντρικοί άξονες των τριών τετράωρων συναντήσεων:

– Η Aναπνοή και η Φωνή – {γιόγκα, Laban, Stanislavski,

Artaud}

– Η Συγκέντρωση – {γιόγκα, Stanislavski, Bhaghavad Gita}

– H Γείωση – {γιόγκα}

– H Ισορροπία – {γιόγκα}

– Το Βάρος – {γιόγκα, Laban}

– Ο Χώρος και η Κατεύθυνση στο Χώρο – {γιόγκα, Laban, Viewpoints}

– H Αφήγηση μιας Ιστορίας – {γιόγκα, Bhagavad Gita, Viewpoints}

– O Xρόνος και ο Ρυθμός – {γιόγκα, Laban, Viewpoints}

– Η Έκφραση και το Σχήμα – {γιόγκα, Viewpoints, Artaud}

– Η Έκθεση – {γιόγκα, Viewpoints}

 

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν ένα στρώμα, ένα μπουκαλάκι νερό και μία κουβέρτα.

 

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8/3 | 13:30-17:30

Κόστος: 120€

 

Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής

 

Email: horosworkshops@gmail.com
Facebook: Horos Theatre Company
Τηλέφωνο: 6988441969
Χώρος: Θέατρο Χώρος (Πραβίου 6, Βοτανικός, Τηλ.: 210342 6736)

 

Σημείωση: Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα Σεμινάρια Υποκριτικής και των άλλων εισηγητών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s