Ταξίδι στην Παράδοση|Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Carl Orff και Θεατρικού Παιχνιδιού

Χρώματα, ήχοι, εικόνες και μυρωδιές ξεπετάγονται μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, παιχνίδια, χορούς και κείμενα, δίνοντάς μας ένα καλλιτεχνικό ερέθισμα να γνωρίσουμε καλύτερα τις ρίζες μας καθώς και να εντάξουμε στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη διδασκαλία μας, προσεγγίζοντάς τα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Παιχνίδια-1949-Ελαιογραφία-σε-χαρτόνι-35χ355-εκ.-Ιδιωτική-Συλλογή-1021x1024
Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Παιχνίδια – 1949

Διδάσκουν: Λένα Ροντούλη,  Έλενα Τζώρτζη

Μέσα από την ενεργητική, βιωματική, συνεργατική μάθηση, αποκαλύπτουμε τις επιμέρους δυναμικές της Μουσικοκινητικής Carl Orff και του Θεατρικού Παιχνιδιού. Αυτή η δημιουργική, ευχάριστη και κυρίως αποτελεσματική διαδικασία καθιστά το δάσκαλο ικανό να επικοινωνήσει και να μεταδώσει τα στοιχεία αυτών των τεχνών, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον μάθησης.

Με αφορμή το ταξίδι μας στην παράδοση και συνδυάζοντας τις τέχνες της Μουσικής και του Θεάτρου, θα καλλιεργήσουμε την αισθητική ικανότητα και έναν νέο τρόπο διδακτικής προσέγγισης. Τα μέσα μας θα είναι:

1.Παιχνίδια:

Γνωριμίας

Επαφής

Επικοινωνίας

Σύσφιξης Ομάδας

Εμπιστοσύνης

Ρόλων

Ρυθμικού Λόγου και Φωνής

Παντομίμας

Χαλάρωσης

2.Αυτοσχεδιασμός:

Μουσικοκινητικής

Θεάτρου

4.Τραγούδια

5.Ενορχήστρωση (με τα Όργανα της Ορχήστρας Carl Orff)

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε:

Νηπιαγωγούς

Εκπαιδευτικούς Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης

Ηθοποιούς

Χορευτές

Μουσικούς

Γυμναστές

Φοιτητές Παιδαγωγικών και Καλλιτεχνικών Σχολών

Και σε όποιον θέλει να ανακαλύψει νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης

*Οι γνώσεις μουσικής, χορού και θεάτρου ΔΕΝ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.

**Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους και ένα ζευγάρι καλτσάκια

***σε περίπτωση που είστε μουσικός και έχετε όργανο που είναι εύκολο στη μεταφορά, με μεγάλη χαρά θα εμπλουτίσουμε την ορχήστρα μας!

Διάρκεια σεμιναρίου: 5 ώρες

πότε: Κυριακή 29 Μαρτίου και ώρες: 10.00-15.00

που: Cumana Dance, Κωνσταντινουπόλεως 38, 3′ από το μετρό “Κεραμεικός”

 

Επικοινωνία:

6937439352

6976801548

 

e-mail: artcooperationseminars@gmail.com

website: http://artcooperation.weebly.com/

fb page: Art Cooperation-Βιωματικά Σεμινάρια

εκδήλωση fb: https://www.facebook.com/events/485974485404861/

Αριθμός θέσεων περιορισμένος (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Κόστος σεμιναρίου: 45€ και 40€ για μέλη του Συλλόγου Μουσικοκινητικής Orff, μέλη του ΠΕΣΥΘ, φοιτητές και παλιούς συμμετέχοντες στα σεμινάριά μας

*ισχύουν ειδικές τιμές για μεγάλες ομάδες

*Δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης καθώς και Ηλεκτρονικό Υλικό

 

Λίγα λόγια για εμάς:

Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον μάθησης εμπλουτισμένο με λόγο, κίνηση και μουσική  η Λένα Ροντούλη καλλιεργεί και αναπτύσσει στους συμμετέχοντες την ελεύθερη έκφραση, τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό μέσω της ενεργής συμμετοχής. Ο  ήχος γεννάει τη μουσική, η κίνηση εξελίσσεται σε χορό, η λέξη παίζει με το ρυθμό και δημιουργεί τραγούδια και ιστορίες, τα ρυθμικά και τα μελωδικά σχήματα καθώς και οι στοιχειακοί τρόποι ενορχήστρωσης τραγουδιών παίζονται στην ορχήστρα οργάνων C. Orff. Ο τελικός σκοπός των σεμιναρίων της Μουσικοκινητικής  είναι  να αισθανθούν και να συνειδητοποιήσουν  οι συμμετέχοντες την ομορφιά της βιωματικής γνώσης ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ψυχή, το νου και το σώμα.

84744578_491716934868045_3263775476778270720_n

Πτυχιούχος πιάνου και απόφοιτη του Διετούς Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff της Σχολής Μωραΐτη (υπό την εποπτεία του ORFF – SCHULWERK FORUM SALZBURG). 

Κάτοχος πιστοποιημένης επιμόρφωσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα εκπαιδευτικά αντικείμενα «Μουσικοκινητική Αγωγή» και «Παιγνιοθεραπεία».

Έχει διδαχθεί κλασσικό και σύγχρονο χορό, εκφραστική κίνηση και αυτοσχεδιασμό, υποκριτική και ορθοφωνία.

Παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στο θεατρικό παιχνίδι, τον χορό και τη φωνητική   (ενδεικτικά: «Ρυθμική Dalcroze», «Κατασκευή Αυτοσχέδιων Οργάνων», «Φωνή και Κίνηση», «Φωνητική για παιδιά», «Jazz και Αυτοσχεδιασμός», «Από στόμα σε στόμα: η μεταλαμπάδευση της μουσικής», «Χορός και Εικαστικές Τέχνες», «Χοροθεραπεία», «Πρωτόγονη έκφραση») με καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1984 έως το 1997 ήταν δασκάλα πιάνου και μουσικός παραγωγός κλασσικής μουσικής στην Ελληνική Ραδιοφωνία Ζακύνθου (1985-1991).

Από το 1997 διδάσκει Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff.

Έχει συνεργαστεί με νηπιαγωγεία, ωδεία, με το Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου (πιλοτικό πρόγραμμα για υποψήφια μουσικά δημοτικά σχολεία), με τα «Εκπαιδευτήρια Μαίρη Αργύρη Λαιμού» και με τον «Επαγγελματικό Κύκλο Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff της Σχ. Μωραΐτη» (1997-2015) αναλαμβάνοντας τα μαθήματα «Πρακτική Διδασκαλία», «Διδακτική» και «Μορφές Μουσικής και Κίνησης».

Από το 2005 έως και σήμερα διδάσκει στο νηπιαγωγείο «Play and Learn».

Έχει συμμετάσχει σε Μουσικά Εκπαιδευτικά Συνέδρια της Ε.Ε.Μ.Ε και της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. ως εισηγήτρια-εμψυχώτρια σεμιναρίων και εργαστηρίων, καθώς επίσης με παρουσιάσεις καλλιτεχνικών μουσικοκινητικών παραστάσεων με παιδιά και ενήλικες.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής μουσικοκινητικής ομάδας «Μπα! Ιδέα σου είναι!» με συμμετοχές σε παραστάσεις σε Πανεπιστήμια και στο 1ο Φεστιβάλ Pocket Theater, όπου η ομάδα κέρδισε το 1ο βραβείο κοινού.

Διεξάγει βιωματικά σεμινάρια Μουσικοκινητικής Carl Orff στην Αθήνα και την επαρχία και συνεργάζεται με την καλλιτεχνική σύμπραξη «Art Cooperation».

Είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff.

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία MLK το μουσικό παραμύθι «άσπρη Πέτρα μαύρη Γραμμή» σε συνεργασία με τη Μαρία Σαπλαούρα.

 

Θεατρικό παιχνίδι

Με την Έλενα Τζώρτζη παίζουμε, αυτοσχεδιάζουμε, χορεύουμε, βρισκόμαστε με τη φαντασία μας σε άλλα μονοπάτια και ξαναγυρνάμε για να τα διηγηθούμε. Μέσα από μια σειρά θεατρικών ασκήσεων ποικίλων ειδών και επιπέδων, ανακαλύπτουμε τη σημασία της έννοιας «ομάδα», καθώς και πως μπορούμε να κάνουμε την έννοια αυτή αντιληπτή στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι.

12699285_10208283508823466_1242811497_o

Η Έλενα Τζώρτζη είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει φοιτήσει στο Université Paul-Valéry Montpellier 3 – Arts du Spectacles και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ίασμος», μέσω προγράμματος υποτροφίας. Έχει διδαχθεί φωνητική, ορθοφωνία, κλασσικό και σύγχρονο χορό. Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει βιωματικά, επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες μέσα από τη δράση της καλλιτεχνικής σύμπραξης Art Cooperation (https://artcooperation.weebly.com/ ) , της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.  Έχει λάβει μέρος στην τελετή αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (Brasov, Utrecht, Sochi) ως Ιέρεια , στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014 στην παράσταση “Η τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση – Η πόλη – Η παρέλαση” της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή ως Τεχνικός σκηνής – Βοηθητικός Ηθοποιός, καθώς και σε παραστάσεις χορού με την ερασιτεχνική ομάδα της Νένας Παπαγεωργίου-Μουράτογλου. Τέλος, είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του διαδικτυακού καλλιτεχνικού περιοδικού Mind the Art (https://mindtheart.gr/)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s